Je možné upraviť pracovný čas matky dieťaťa?

Zamestnávateľ je povinný prihliadať na potreby zamestnaných rodičov.Zamestnávateľ je povinný prihliadať na potreby zamestnaných rodičov. Zdroj: photl.com

Mám trojročné dieťa navštevujúce materskú školu. Pracujem vo firme ako asistentka. V pracovnej zmluve mám dohodnutý pracovný čas na 40 hodín týždenne. Pri plnení pracovných povinností sa niekedy vyskytne aj práca nadčas súvisiaca s občasnými služobnými cestami. Nakoľko som do práce nastúpila po polroku od narodenia mojej dcéry a jedinú výhodu čo som si ústne vyjednala so zamestnávateľom bolo, aby som do práce chodila od pol ôsmej nie od siedmej. Fond pracovnej doby už tretí rok dodržujem ale je to pre mňa dosť stresujúce a unavujúce a trpí tým hlavne moja dcéra. Preto by som sa chcela spýtať, či je možné zamestnávateľa požiadať o skrátenie pracovnej doby. Ak áno tak o koľko hodín sa mi podľa Zákonníka práce môže skrátiť pracovná doba? Keďže mám prácu kde používam počítač a s klientmi som najmä v telefonickom kontakte mohla by som zamestnávateľa požiadať aby som časť pracovnej doby vykonávala v mieste bydliska? Takisto sa chcem opýtať, či sa mi pri skrátení pracovnej doby bude krátiť aj mzda? Pre úplnosť uvádzam, že som slobodná matka, ale žijem s otcom mojej dcéry a on je dokonca zamestnaný v tej istej firme ako ja.

Poradňa:   V  zmysle ustanovenia § 164 ods. 1 a 2 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti. Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi/zamestnankyni vyhovieť, ak je to možné a môže sa tejto povinnosti zbaviť, len ak mu to neumožňujú jeho prevádzkové možnosti bez ohrozenia plnenia jeho úloh. Ak zamestnávateľ odmietne žiadosť zamestnankyne, je povinný preukázať (zamestnankyni, inšpekcii práce, prípadne súdu), že požadovaná úprava pracovného času by mala nepriaznivé následky pre zamestnávateľa.

Zákon nestanovuje limity úpravu pracovného času v takomto prípade a je vecou žiadosti zamestnankyne a možností zamestnávateľa, ako vhodnú úpravu zvolia.

Iná vec je nariadenie práce nadčas, t.j. práce vykonávanej nad rozsah pracovného času, takúto prácu možno nariadiť len v prípade prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce.  Ak dôjde k úprave pracovného času na základe žiadosti zamestnankyne, bude platiť ustanovenie § 97 ods. 2 Zákonníka práce, podľa ktorého u zamestnanca s kratším pracovným časom je prácou nadčas práca presahujúca jeho týždenný pracovný čas. Tomuto zamestnancovi nemožno nariadiť prácu nadčas.

Súčasne, ak by nedošlo k vhodnej úprave pracovného času matky, lebo prevádzkové dôvody zamestnávateľa to nedovoľujú, na matku dieťaťa staršieho ako tri roky  sa pravdepodobne nebude vzťahovať obmedzenie výkonu práce nadčas, lebo o keď sa jedná o slobodnú matku, táto žije s otcom dieťaťa a nie je preto považovaná za osamelú zamestnankyňu v zmysle Zákonníka práce. 

V prípade, ak podmienky u zamestnávateľa nebudú dovoľovať úpravu pracovného času, je možné zamestnávateľovi navrhnúť formu telepráce, kedy zamestnankyňa časť práce bude vykonávať z domu alebo z iného miesta prostriedkami diaľkovej komunikácie. Mzda je vecou dohody so zamestnávateľom, ale v prípade skrátenia pracovného času predpokladáme aj  požiadavku zamestnávateľa na skrátenie mzdy.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

 

Viac o téme: A Pracovný Matka Dieťa Čas Rodič Starostlivosť Skrátenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy