Môže zamestnávateľ zmeniť matke pracovný úväzok?

Žena môže byť na rodičovskej dovolenke do troch rokov veku dieťaťa.Žena môže byť na rodičovskej dovolenke do troch rokov veku dieťaťa. Zdroj: photl.com

Mojej sestre končí v septembri materská/rodičovská dovolenka.Pred materskou pracovala na plný pracovný uvazok. Jej zamestnavateľ jej oznámil, že po materskej nastúpi len na polovičný úvazok. Má zamestnavateľ právo zmeniť takto pracovný úvazok, keď bola povodná pracovná zmluva uzavretá na celý úväzok?

Poradňa: Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce ( t.j. až do troch rokov veku dieťaťa), zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa má právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mala alebo ktoré jej vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Ak v dôsledku zmien u zamestnávateľa nemôže zaradiť zamestnávateľ zamestnankyňu na pôvodnú prácu a pracovisko, zamestnávateľ musí zaradiť zamestnankyňu na prácu zodpovedajúcu jej pracovnej zmluve. Zamestnávateľ nemôže jednostranne zmeniť podmienky dojednané so zanestnankyňou v pracovnej zmluve, takáto zmena je možná len na základe obojstranného súhlasu zamestnanca a zamestnávateľa vo forme dodatku k pracovnej zmluvy, t.j. dohody o zmene pracovnej zmluvy.

Ak objektívne zamestnávateľ pôvodnú prácu na pôvodnom pracovisku pre zamestnankyňu  nemá a zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer  výpoveďou z tzv. organizačných dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, keď sa zamestnankyňa v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa stala nadbytočnou. 

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. b) ZP, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. 

Dĺžka trvania výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru v čase doručenia výpovede.   Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm b) je  dva mesiace, ak pracovný pomer trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov alebo  tri mesiace, ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, je výpovedná doba jeden mesiac.

Z uvedeného vyplýva, že nárok na odstupné má ten zamestnanec, ktorá skončí pracovný pomer z vyššie uvedeného dôvodu dohodou, t.j. nezotrvá v pracovnom pomere u zamestnávateľa aj počas plynutia výpovedej doby.

Ak zamestnávateľ nedá zamestnancovi výpoveď z organizačných dôvodov a nedohodne sa so zamestnancom na zmene pracovnej zmluvy, stále platí povinnosť zamestnávateľa prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy. Ak takúto prácu nemá, zamestnanec nemôže vykonávať prácu z dôvodov na strane zamestnávateľa, t.j. jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnanec má nárok na náhradu mzdy za obdobie, počas ktorého nemohol vykonávať prácu z dôvodov prekážok v práci na strane zamestnávateľa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Pracovný Poradňa Zmena Materská Rodičovská Pracovného Pomenu Úväzok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy