Po rodičovskej sa nemôžem vrátiť do práce. Aké mám možnosti?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Sestra pracovala ako učitelka. Potom odišla na materskú dovolenku. Narodil sa jej syn, s ktorým bola zo zdravotných dôvodov doma až do 6 rokov . Teraz by mala nastúpiť do práce, ale nakoľko syn vyžaduje celodennú starostlivosť, nemôže. Riaditeľka jej povedala, aby si dala sama výpoveď dohodou. Je to správne riešenie? Má nárok na odstupné, alebo na dávku v nezamestnanosti?

Poradňa:    Ak žena bezprostredne po skončení rodičovskej dovolenky z akýchkoľvek dôvodov nemôže nastúpiť  do zamestnania,  môže požiadať zamnestnávateľa o poskytnutie neplateného voľna.   Na jeho poskytnutie nemá zamestnanec právny nárok a je len na uvážení zamestnávateľa, či takéto voľno poskytne. Neplatené voľno využívajú matky s deťmi po rodičovskej dovolenke, ak potrebujú vykryť dočasne kratšie obdobie,napr. do nástupu dieťaťa do školy alebo škôlky.

Ak nie je perspektíva návratu do zamestnania, nebude účelné žiadať zamestnávateľa o poskytnutie neplateného voľna, ale v takomto prípade zostáva naozaj len možnosť skončenia pracovného pomeru. Ak chce pracovný pomer skončiť zamestnankyňa, môže požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou  alebo priamo doručiť zamestnávateľovi návrh dohody o skončení pracovného pomeru; ak zamestnávateľ so skončením pracovného pomeru nesúhlasí, nezostáva zamestnakyni iné, len dať výpoveď.  Pokiaľ ale zamestnankyňa vôbec nemôže začať chodiť do práce, je potrebné výpoveď načasovať tak, aby výpovedná doba uplynula  ešte počas trvania rodičovskej dovolenky ; počas výpovednej doby totiž pracovný pomer trvá a zamestnakyňa by musela chodiť do práce ( preto je lepšie, ak výpovedná doba plynie počas rodičovskej dovolenky).

Podľa popisu v čitateľskej otázke je navrhovaný postup správny, zamestnankyňa nemôže nastúpiť do práce, a preto by mala požiadať o skončenie pracovného pomeru.

Ak zamestnankyňa nenastúpi do práce a jej pracovný pomer nebude ukončený, jedná sa o neospravedlnenú absenciu, ktorú zamestnávatelia považujú za závažné porušenie pracovnej disciplíny, ktorého následkom môže byť okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa alebo výpoveď z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny. V prípade skončenia pracovného pomeru  niektorým zo spôsobov uvedených vyššie nemá zamestnankyňa nárok na odstupné;nárok na odstupné vzniká len v prípade, ak dôvodom skončenia pracovného pomeru sú organizačné dôvody na strane zamestnávateľa, sťahovanie zamestnávateľa  alebo strata spôsobilosti na prácu zo zdravotných dôvodov, choroba z povolania a pod.

Podľa § 104a zákona o sociálnom poistení sa do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa Zákonníka práce. Z uvedeného dôvodu môžeme predpokladať, že zamestnankyňa po ukončení rodičovskej dovolenky bude spĺňať podmnienky vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti, t.j. podmienku získania dvoch rokov poistenia v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie na úrade práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy