Môžem si predĺžiť rodičovskú dovolenku po 3 rokoch?

Zamestnanec môže požiadať zamestnávateľa o poskytniutie neplateného voľna.Zamestnanec môže požiadať zamestnávateľa o poskytniutie neplateného voľna. Zdroj: photl.com

V apríli 2013 mi končí plná rodičovská dovolenka, kedy dcéra dovŕši 3 roky. Zatiaľ som na rodičovskej dovolenke neprerušene od skončenia materskej dovolenky. Do skôlky mi dcéru neprijali tento rok pre nedostatok miesta a jej vek nižší ako 3 roky. Sľúbili, že ju prijmu od septembra 2013. Môžem si prelžiť rodičovskú dovolenku do doby začatia školského roka, t.z. do septembra 2013? Nemám ju kde na tých pár mesiacov dať, nakoľko starí rodičia pracujú.

 Poradňa:   Predĺženie rodičovskej dovolenky nad tri roky dieťaťa je možné na základe ustanovenia §  166 ods. 2, v zmysle ktorého, ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.

Pokiaľ sa nejedná o nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa, nemožno rodičovskú dovolenku poskytnúť dlhšie ako do 3 rokov veku dieťaťa. Ak zamestnankyňa nemôže nastúpiť do zamestnania bezprostredne po ukončení rodičovskej dovolenky, môže požiadať zamestnávateľa o poskytniutie neplateného voľna tak, ako každý iný zamestnanec (napr. zamestnanci žiadajú o neplatené voľno, ak majú už vyčerpanú dovolenku a idú na študijný pobyt a pod.) . Neplatené voľno sa poskytuje  v zmysle ustanovenia § 141 ods.3 Zákonníka práce, na žiadosť zamestnanca, ktorej však zamestnáteľ nie je povinný vyhovieť, t.j. zamestnanec na takéto predĺženie nemá právny nárok.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Dovolenka Voľno Rodičovská Neplatené
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy