Môžem dostať príspevok na dochádzku za prácou?

O príspevok na dochádzku musí občan požiadať písomne na miestne príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. O príspevok na dochádzku musí občan požiadať písomne na miestne príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Zdroj: photl.com

Bol som evidovaný 29 mesiacov na úrade práce a teraz som si našiel prácu vzdialenú 230 km od trvalého bydliska. Chcem sa informovať, akou cestou si môžem uplatniť nárok na náhradu cesty do zamestnania vzdialeného od trvalého bydliska 230 km? Mám nárok na preplatenie za ubytovanie, ktoré platím v prenájme?

Poradňa: Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje občanovi, ktorý bol uchádzačom o zamestnanie vedeným v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej tri mesiace a ak bol vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie z dôvodu nástupu do zamestnania alebo z dôvodu, že začal prevádzkovať alebo vykonávať samostatnú zárobkovú činnosti .

O príspevok musí občan požiadať písomne na miestne príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Príspevok sa poskytuje na úhradu cestovných výdavkov na dochádzku za prácou z miesta trvalého pobytu alebo z miesta prechodného pobytu zamestnanca do miesta výkonu zamestnania uvedeného v pracovnej zmluve a späť alebo z miesta trvalého pobytu alebo z miesta prechodného pobytu občana do miesta prevádzkovania alebo vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti a späť.

O príspevok na dochádzku za prácou môže občan požiadať najneskôr do šiestich mesiacov od nástupu do zamestnania alebo od začatia prevádzkovania alebo vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti.

Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje v rovnakej dĺžke, koľko trvalo obdobie, keď bol  vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie, najviac počas 12 mesiacov od jeho nástupu do zamestnania alebo od začatia prevádzkovania alebo vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti. Ak bol občan vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie menej ako 6 mesiacov, príspevok sa poskytuje počas šiestich mesiacov.

Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje v sume preukázaných cestovných výdavkov, najviac v sume 135 eur mesačne v závislosti od vzdialenosti miesta výkonu zamestnania alebo miesta prevádzkovania alebo vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti od miesta trvalého pobytu alebo od miesta prechodného pobytu zamestnanca alebo samostatne zárobkovo činnej osoby.

Príspevok na dochádzku za prácou poskytuje príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny do 30 kalendárnych dní od preukázania trvania zamestnania alebo preukázania trvania prevádzkovania alebo vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti.

Príspevok na zabezpečenie dočasného ubytovania v mieste výkonu práce neexistuje, ale v zmysle zákona o službách zamestnanosti je možné poskytnúť príspevok na presťahovanie za prácou. Podmienkou poskytnutia tohto príspevku je preukázanie zmeny miesta trvalého pobytu zamestnanca. Tento príspevok  je náhradou časti preukázaných výdavkov súvisiacich s presťahovaním uchádzača o zamestnanie z miesta jeho trvalého pobytu v súvislosti so získaním zamestnania vo výške najviac 1 327,76 eura, ak miesto jeho nového trvalého pobytu na území Slovenskej republiky, do ktorého sa presťahoval v súvislosti so získaním zamestnania, je vzdialené od miesta pôvodného trvalého pobytu najmenej 50 km.  Výdavky súvisiace s presťahovaním za prácou sú aj preukázané výdavky na prvé nájomné a na prvé platby súvisiace s užívaním bytu. O príspevok možno požiadať najneskôr do 12 mesiacov od zmeny miesta trvalého pobytu v súvislosti so získaním zamestnania.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Cesta Bývanie Príspevok Dochádzka Dochádzanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy