Náhrada škody spôsobenej zamestnávateľovi

poradnaporadna

V auguste tohto roku som zapríčinil dopravnú nehodu, pri ktorej som značne poškodil služobné motorové vozidlo zamestnávateľa mojou vinou. Škodu na motorovom vozidle zamestnávateľ vyčíslil na 3300 eur. Nemám uzatvorenú dohodu o hmotnej zodpovednosti, v ten deň ako sa stala nehoda som dostal okamžitú výpoveď z dôvodu údajne 3 násobného hrubého porušenia pracovnej disciplíny čo sa nestalo, pretože som ju porušil len 2 krát. Prvá bola takisto nehoda menšieho charakteru a druhá je tá, ktorú opisujem. Teraz sa mi ozval asi po 2,5 mesiaci, že chce odo mňa 1500 euro náhradu škody. Má právo odo mňa vymáhať túto čiastku i keď mi nedal odstupné vo výške 3 mesiacov keďže som pracoval na dobu neurčitú? Domnievam sa, že som bol podvedený zo zamestnávateľovej strany a k tomu všetkému bol na nás vyvíjaný fyzický aj psychický nátlak, k čomu ešte prekračoval zákonnú pracovnú dobu, pričom som každý deň pracoval aj 15 hodín, čo spôsobilo moje opakované vyčerpanie a aj tú nehodu.

Poradňa: V prvom rade sa budeme vyjadrovať k náhrade škody spôsobenej zamestnávateľovi a následne aj k spôsobu skončenia pracovného pomeru. Zodpovednosť zamestnanca za škodu, ak nebola uzatvorená dohoda o hmotnej zodpovednosti, sa bude posudzovať ako všeobecná zodpovednosť, kedy zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním, pričom zamestnávateľ musí preukázať, že ku vzniku škody došlo zavinením zamestnanca. Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a zamestnávateľ môže požadovať náhradu škody až do štvornásobku priemerného mesačného zárobku zamestnanca pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Z uvedeného vyplýva, že bývalý zamestnávateľ od Vás môže požadovať náhradu škody, ktorú ste mu spôsobili.

 

V čitateľskej otázke je zároveň uvedené, že zamestnanec dostal okamžitú výpoveď. Predpokladáme, že sa jednalo o okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa, ku ktorému môže zamestnávateľ pristúpiť v zmysle ust. § 68 Zákonníka práce, ak zamestnanec závažne porušil pracovnú disciplínu. Zákon nestanovuje, ktorý prípad alebo aké konanie sa považuje za závažné a aké konanie sa považuje za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny.

 

V prípade porušenia pracovnej disciplíny zamestnancom, zamestnávateľ môže v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, dať zamestnancovi výpoveď, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, pričom pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, len ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

 

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, pre posúdenie, či sú dané dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru je potrebné sa zaoberať intenzitou jednotlivého konania, ktoré znamenalo porušenie pracovnej disciplíny.

Zákonník práce neobsahuje definíciu ani nestanovuje hranicu, kedy sa konanie zamestnanca považuje za závažné porušenie pracovnej disciplíny a kedy za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny. Zamestnávatelia zvyknú uvádzať v internom predpise, v Pracovnom poriadku, ktoré konanie zamestnanca sa považuje za závažné porušenie pracovnej disciplíny. Ak Váš zamestnávateľ zaradil takéto konanie medzi závažné porušenie pracovnej disciplíny a na tomto základe skončil pracovný pomer okamžite, pričom vy sa domnievate, že ku skončeniu pracovného pomeru došlo neoprávnene, môžete sa domáhať určenia neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru súdnou cestou, pričom podľa rozsudku Najvyššieho súdu „pri hodnotení stupňa intenzity porušenia pracovnej disciplíny zamestnancom súd nie je viazaný tým, ako zamestnávateľ vo svojom pracovnom poriadku alebo inom internom predpise alebo pokyne vedúceho zamestnanca hodnotí určité konanie zamestnanca, ktoré predstavuje porušenie pracovnej disciplíny.“

02.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Skoda sposobena zamestnavatelovi
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy