Náhrada škody spôsobenej zamestnávateľovi

poradnaporadna

Máme zamestnancov skladu a pracovníkov vysokozdvižného vozíka. Jeden zamestnanec nám narobil škodu v sklade, čo v takomto prípade, môžeme mu škodu strhnúť z výplaty? Treba s nimi podpísať hmotnú zodpovednosť? A ako by mala vyzerať?

Poradňa: Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním, v tomto prípade sa jedná o tzv. všeobecnú zodpovednosť zamestnanca za škodu. Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie.

 

Ak zamestnanec prevzal na základe dohody o hmotnej zodpovednosti zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať, zodpovedá za vzniknutý schodok. V dohodách sa môže so zamestnancami súčasne dohodnúť, že ak budú pracovať na pracovisku s viacerými zamestnancami, ktorí uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti, zodpovedajú s nimi za schodok spoločne (spoločná hmotná zodpovednosť).Táto dohoda musí byť uzatvorená písomne. Zamestnanec zodpovedá za škodu bez ohľadu na zavinenie, ale môže sa zodpovednosti celkom alebo sčasti zbaviť ak preukáže, že schodok vznikol celkom alebo sčasti bez jeho zavinenia.

 

Je potrebné rozlišovať, ktorý z vyššie uvedených prípadov je aplikovateľný na konkrétnych zamestnancov. Dohodu o hmotnej zodpovednosti je možné uzatvoriť len so zamestnancom , ktorý prevzal určité hodnoty ( pokladňa, zásoby na sklade a pod. ), ktoré je povinný spravovať a vyúčtovať. Aj v prípade zamestnanca, ktorý prevzal určité hodnoty na základe dohody o hmotnej zodpovednosti, napr. zodpovednosť za ceniny v pokladni, nie je vylúčená všeobecná zodpovednosť, napr. v prípade nedodržania postupu pri nakladaní s výpočtovou technikou a tým pri poškodení počítača, ktorý slúži na výkon práce.

 

Zamestnanec, ktorý uzatvoril dohodu o hmotnej zodpovednosti, môže od nej odstúpiť, ak sa preraďuje na inú prácu, zaraďuje na iné pracovisko, prekladá alebo ak zamestnávateľ v čase do jedného mesiaca po tom, čo dostal jeho písomné upozornenie, neodstráni nedostatky v pracovných podmienkach, ktoré bránia riadnemu hospodáreniu so zverenými hodnotami. Pri spoločnej hmotnej zodpovednosti môže zamestnanec od dohody odstúpiť, ak je na pracovisko zaradený iný zamestnanec alebo ustanovený iný vedúci, prípadne jeho zástupca. Odstúpenie sa musí oznámiť zamestnávateľovi písomne.

 

Inventarizácia sa musí vykonať pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, pri preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, pri jeho preložení a pri skončení pracovného pomeru.

 

Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje. Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu.

 

V prípade, ak zamestnanec a zamestnávateľ uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti, toto obmedzenie neplatí a zamestnávateľ môže od zamestnanca požadovať celú náhradu škody. Pri určení škody na veci sa vychádza z ceny veci v čase vzniku škody.

 

Zamestnávateľ môže požadovať od zamestnanca náhradu škody, za ktorú mu zamestnanec zodpovedá. Požadovanú náhradu škody určí zamestnávateľ. Zamestnávateľ prerokuje požadovanú náhradu škody so zamestnancom a oznámi mu ju najneskôr do jedného mesiaca odo dňa, keď sa zistilo, že škoda vznikla a že za ňu zamestnanec zodpovedá. Ak zamestnanec uzná záväzok nahradiť škodu v určenej sume a ak s ním zamestnávateľ dohodne spôsob náhrady, je zamestnávateľ povinný uzatvoriť dohodu písomne, inak je dohoda neplatná. Osobitná písomná dohoda nie je potrebná, ak škoda bola už uhradená. Požadovanú náhradu škody a obsah dohody o spôsobe jej úhrady s výnimkou náhrady škody nepresahujúcej 33,19 eura je zamestnávateľ povinný vopred prerokovať so zástupcami zamestnancov.

 

Zamestnávateľ nie je oprávnený realizovať zrážky zo mzdy bez písomnej dohody so zamestnancom. Ak zamestnanec odmietne dobrovoľne uhradiť vzniknutú škodu, zamestnávateľ sa môže jej náhrady domáhať prostredníctvom súdu.

 

20.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Nahrada skody
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy