Výpoveď daná zamestnancovi a náhrada škody spôsobenej zamestnávateľovi.

poradňaporadňa

Máme zamestnanca, ktorý si neplní pracovné povinnosti, nastupuje do práce po začatí pracovnej doby, pri rozvoze tovaru zabudne naložiť kompletný materiál a pod. Je možné dať mu výpoveď a náhradu škody ?

Poradňa: O dôvodoch, pre ktoré môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď sme písali v článku Porušenie pracovnej disciplíny neuspokojivé plnenie pracovných úloh. Pre neuspokojivé pracovné výsledky zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len vtedy, ak ho v období posledných 6 mesiacov písomne vyzval na odstránenie vytýkaných nedostatkov a zamestnanec ich napriek tomu v primeranom čase neodstránil.

Ak má byť porušenie pracovnej disciplíny dôvodom skončenia pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa, musí ísť o zavinené porušenie pracovných povinností zo strany zamestnanca, a to aj z nedbanlivosti, a musí dosahovať určitý stupeň intenzity. Zákonník práce rozlišuje medzi menej závažným porušením pracovnej disciplíny a závažným porušením pracovnej disciplíny, pričom tieto pojmy nie sú v zákone definované a záleží od ich posúdenia v konkrétnom prípade, prípadne zamestnávateľ môže v internom predpise stanoviť, aké konania zamestnanca sa považujú za závažné a aké konania za menej závažné porušenia pracovnej disciplíny.

K skončeniu pracovného pomeru výpoveďou z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny môže zamestnávateľ pristúpiť, ak zamestnanec porušil pracovnú disciplínu závažným spôsobom, pre ktoré by s ním mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo ak sa dopustil jej porušenia menej závažným spôsobom.Pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny môže dať zamestnávateľ výpoveď len za predpokladu, že zamestnanca v období posledných šiestich mesiacov písomne upozornil na možnosť výpovede. V prípade, ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.

Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie okrem prípadov, keď zamestnanec uzavrel dohodu o hmotnej zodpovednosti a keď zamestnanec zodpovedá za stratu zverených predmetov, ktoré mu boli zverené na základe písomného poverenia. Zamestnanec zodpovedá aj za škodu, ktorú spôsobil úmyselným konaním proti dobrým mravom.

Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje. Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Pri určení škody na veci sa vychádza z ceny veci v čase vzniku škody.

Zamestnávateľ môže požadovať od zamestnanca náhradu škody, za ktorú mu zamestnanec zodpovedá. Požadovanú náhradu škody určí zamestnávateľ. Zamestnávateľ prerokuje požadovanú náhradu škody so zamestnancom a oznámi mu ju najneskôr do jedného mesiaca odo dňa, keď sa zistilo, že škoda vznikla a že za ňu zamestnanec zodpovedá. Ak zamestnanec uzná záväzok nahradiť škodu v určenej sume a ak s ním zamestnávateľ dohodne spôsob náhrady, je zamestnávateľ povinný uzatvoriť dohodu písomne, inak je dohoda neplatná. Zvyčajne sa náhrada škody v písomnej forme dojednáva vo forme uznania dlhu a dohody o náhrade škody, kde môže byť dojednané platenie škody formou zrážok zo mzdy. Požadovanú náhradu škody a obsah dohody o spôsobe jej úhrady s výnimkou náhrady škody nepresahujúcej 33,19 eura je zamestnávateľ povinný vopred prerokovať so zástupcami zamestnancov. Ak zamestnanec neuzná povinnosť nahradiť škodu, zamestnávateľ sa môže domáhať jej úhrady prostredníctvom súdu.
17.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy