Trest za neplnenie povinností zamestnanca

poradnaporadna

Môže firma trestať zamestnanca za to, že si nesplní úlohu a to že robíme v trojzmennej prevádzke a musíme každý rok nosiť potvrdenie od lekára a ti ľudia, čo nedoniesli potvrdenie, tak ich trestali tým, že im nedali stravné lístky. Chcem sa opýtať, či je to normálne a či je na toto niekde smernica alebo je to čisto iba výmysel našej firmy.

Poradňa: Pisateľ uvádza, že pracuje v trojzmennej prevádzke, takže v tomto prípade sa jedná o prácu v noci. V zmysle ustanovenia § 98 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť, aby sa zamestnanec pracujúci v noci podrobil posúdeniu zdravotnej spôsobilosti na prácu v noci, a to v nasledujúcich prípadoch: pred zaradením na nočnú prácu, pravidelne podľa potreby, najmenej raz za rok, kedykoľvek v priebehu zaradenia na nočnú prácu pre zdravotné poruchy vyvolané výkonom nočnej práce, ak o to požiada tehotná žena alebo matka dieťaťa mladšieho ako deväť mesiacov.

 

Požiadavka zamestnávateľa, aby zamestnanci absolvovali raz ročne lekársku prehliadku, je oprávnená a povinnosti zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom takúto prehliadku zodpovedá povinnosť zamestnancov zúčastniť sa tejto prehliadky. Náklady za posúdenie zdravotnej spôsobilosti uhrádza zamestnávateľ. Zamestnávateľ zabezpečuje lekárske prehliadky pre zamestnancov prostredníctvom pracovnej zdravotnej služby.

 

Ak sa zamestnanec nezúčastní lekárskej prehliadky na posúdenie zdravotnej spôsobilosti na prácu, toto porušenie povinností zamestnanca nemožno sankcionovať tým spôsobom, že zamestnávateľ nedá zamestnancom stravné lístky. Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať zamestnancom stravovanie a prispievať naň vyplýva zamestnávateľmi z ustanovení Zákonníka práce a trvá počas trvania pracovného pomeru. Príspevok zamestnávateľa na stravovanie nemôže byť zamestnancovi odňatý, t.j. nemôže byť použitý ako disciplinárne opatrenie zamestnávateľa.

 

17.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Stravne listky Kariera2011 Navsteva lekara Lekarska prehliadka
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy