Vstupná lekárska prehliadka

poradňaporadňa

Čo môžem urobiť ak si zamestnávateľ pred podpisom zmluvy vyžiadal lekársku prehliadku a zdravotný preukaz, čo ma stálo 23 Eur, ale bolo mi naznačené aby som nežiadala o preplatenie. Pracovala som 7 dni pred podpisom zmluvy, boli to upratovacie práce. Vedúci je veľmi nepríjemný, nič nie je dobré čo robím. Zmluva je na dobu neurčitú s 3 mesačnou skúšobnou dobou. Boli sme všetci prijatí z Úradu práce, čiže zamestnávateľ dostane príspevok. Ak už mám zmluvu a je tam síce tá skúšobná doba, ale môže zamestnávateľ takto drzo jednať? Nemá povinnosť toho konkrétneho zamestnanca držať, napríklad rok? Môže si meniť na jednom mieste dookola ľudí z Úradu práce?

Poradňa: Zákon rozdeľuje lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci podľa času, kedy sa vykonávajú, na prehliadky:
a) pred nástupom do práce,
b) v súvislosti s výkonom práce,
c) pred zmenou pracovného zaradenia,
d) pri skončení pracovného pomeru.
Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť pre svojich zamestnancov posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu, ktoré je možné vykonať i zazmluvnenej organizácie vykonávajúcej funkciu pracovnej zdravotnej služby alebo, ak ide o práce zaradené do prvej alebo druhej kategórie prác, u všeobecného lekára.
Náklady, ktoré vznikli v súvislosti s posudzovaním zdravotnej spôsobilosti na prácu vrátane nákladov, ktoré vznikli v súvislosti s posudzovaním zdravotnej spôsobilosti na prácu pred uzatvorením pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu uhrádza zamestnávateľ.
Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce. Vyžadovať od zamestnanca výkon prác pred vznikom pracovného pomeru je obchádzaním zákona, pokiaľ sa jedená napr. o zapracovania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, ktorý je evidovaný na úrade práce.
Konkrétne povinnosti zamestnávateľa, ktorému je poskytnutý príspevok, sú stanovené v závislosti na druhu príspevku. Napr. príspevok na podporu vytvorenia nového pracovného miesta sa poskytuje zamestnávateľovi, ktorý na vytvorené pracovné miesto prijme do pracovného pomeru uchádzača o zamestnanie, ktorý bol vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 3 mesiace. Zamestnávateľ je povinný zachovať vytvorené pracovné miesto pre uchádzača o zamestnanie najmenej počas 12 kalendárnych mesiacov. Táto povinnosť sa vzťahuje na vytvorené pracovné miesto , nie však na konkrétnu osobu Zamestnávateľ dostáva príspevok najviac počas 12 kalendárnych mesiacov od uzatvorenia písomnej dohody s úradom práce sociálnych vecí a rodiny.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy