Ženy a vysoké posty?

trenkwaldertrenkwalder

V porovnaní s uplynulými desaťročiami je zastúpenie európskych a amerických žien vo vyšších a top manažérskych pozíciách výraznejšie. Stále však platí, že napr. v Európskej únii je medzi manažérmi viac mužov než žien. To isté možno konštatovať o zastúpení v národných parlamentoch či vládach – tu sú lídrami napríklad Fínsko a Švédsko. Slovensko sa vo všetkých oblastiach zaraďuje do druhej polovice rebríčka.

Staré známe kvóty v EÚ

Ženy a vysoké posty? Galéria fotiek (5)

Zaujímavým faktom tiež je, že ženám v EÚ patrí výrazne väčšie percento v zastávaní učiteľských postov na základných a stredných školách a mužom naopak na školách vysokých. Najvýraznejšie zastúpenie žien vo výkonnom manažmente a predstavenstve je v Nórsku, Švédsku, USA, Francúzsku, Nemecku, Británii a Španielsku. Nórsko má napríklad od roku 2003 schválený zákon, ktorý stanovil povinnosť všetkým verejne obchodovaným firmám do roku 2008 vyčleniť až 40% miest v predstavenstvách ženám. Španielsko a Francúzsko už tiež túto kvótu prijali, ďalšie krajiny, napríklad Holandsko, na nej pracujú.

 

Aká je situácia u nás na Slovensku?

Ženy a vysoké posty? Galéria fotiek (5)

Generálne riaditeľky domácich a medzinárodných spoločností, majiteľky firiem či manažérky na vrcholových pozíciách vo všetkých sférach ekonomiky už na Slovensku nie sú výnimkou. Úspešných žien a pozitívnych príkladov pribúda. Napriek tomu ich však ešte stále nie je dostatok. Prítomnosť medzinárodných spoločností na Slovensku prispela k tomu, že sa prebúrali lokálne predsudky a na riadiacich postoch sa objavuje čoraz viac žien. Dôvodom je, že zahraniční manažéri sú na ženy v riadiacich pozíciách zvyknutí a tento trend dlhodobo presadzujú aj u nás. Podľa mnohých tak dnes už nerozhoduje to, či je niekto muž alebo žena, ale najmä ich schopnosti.

 

Rodina či kariéra?

Ženy sa však na rozdiel od mužov v určitom období rozhodujú pre dieťa alebo prácu a kvôli materským dovolenkám majú v kariérnom aj platovom postupe pár rokov pauzu. Aj preto si mnoho z nich už pri voľbe štúdia vyberá oblasti, v ktorých ľahko nadviažu aj po niekoľkoročnej prestávke. Takisto je to aj s kariérnym postupom – neženú sa zbytočne vysoko hore, pretože sa im bude ľahšie vracať po návrate z materskej dovolenky. No dnes už situácia nie je čiernobiela ako v minulosti a postoj spoločnosti sa mení.

Ženy a vysoké posty? Galéria fotiek (5)

V súčasnosti sa už napríklad nájdu aj muži, ktorí nastúpia na rodičovskú dovolenku, čím umožnia manželke pokračovať v práci. V rodinách, predovšetkým mladých, vidieť oveľa vyššiu participáciu otcov na plnení úloh v domácnosti. Mohli by sa však vytvoriť a reálne naplniť možnosti lepšieho začlenenia sa mladých mamičiek späť do pracovného procesu. Určite by to uľahčilo rozhodovanie mladých žien o založení si rodiny a umožnilo im to zapojiť sa späť do práce a nestratiť pracovné návyky.

Je na každej žene – matke ako sa rozhodne. Spoločnosť by ju nemala za rozhodnutie – nech je akékoľvek, odsudzovať. Ak sa rozhodnú pre kariéru, väčšinou musia niečo obetovať. Podľa amerických výskumov, ktoré boli realizovane medzi ženami a mužmi na vysokých manažérskych pozíciách až 63% žien bolo bezdetných. U mužov bolo percento nižšie, 57%. A z tých manažérov, ktorí mali deti, muži na vysokých manažérskych pozíciách mali v priemere viac detí ako ženy. Ženy na vysokých manažérskych pozíciách boli až v 74 percentách slobodné. U mužov to bolo 59 percent.

 

Akceptujú muži nadriadené – ženy?

Pri manažérskych postoch a v podnikaní dnes rozhodujú najmä osobné vlastnosti a nie to, či je niekto muž alebo žena. Ide najmä o rozhodnosť, schopnosť motivovať ostatných, snahu stále sa učiť niečo nové či vytrvalosť. Napriek tomu však na Slovensku ešte vždy nie je každý podriadený ochotný prijať za šéfku ženu, čo súvisí najmä s predstavou tradičnej úlohy ženy. Pre niektorých mužov je možno až neakceptovateľné mať za nadriadenú ženu. Pri tých ostatných je dôležitejšie to, či sa od šéfa majú čo naučiť, či si ho môžu vážiť z odborného a ľudského hľadiska a či je voči nim korektný a spravodlivý, a nie to, akého je pohlavia.

 

Čo možno považovať typicky ženské v riadení?

Ženy sú vo všeobecnosti menej odvážne ako muži a dlhšie rozmýšľajú ak im ponúknu nejakú funkciu. Viac zvažujú pre a proti - na rozdiel od mužských kolegov, ktorí majú oveľa viac odvahy a sebavedomia prijať výzvy. Tým sa mnohokrát samy ženy diskvalifikujú. Ženy taktiež váhajú požiadať o láskavosť, lebo sa obávajú, aby nepôsobili dotieravo. A zároveň je tu stále prítomná obava z klebiet ohľadne spochybňovania ich odbornosti či nebodaj spôsobu získania pozície. Na druhej strane sú ženy výbornými komunikátormi a diplomatkami, pri sporoch sa nesnažia svojhlavo masírovať svoje ego, ale dopracovať sa k obojstranne prospešnému výsledku. Nehovoriac o ich empatii a menšom individualizme.

 

Ak sa špičkové odborníčky, podnikateľky, manažérky, političky rozhodnú o vysoké pozície uchádzať sa samy, musia mať rovnakú šancu ako muži. Majú ju?

 

Čo čaká ženy do budúcna?

Ženy a vysoké posty? Galéria fotiek (5)

Dnes sa pomaly zotierajú hranice medzi tým, čo je výlučne ženská činnosť a čo výlučne doména mužov. A tento trend bude čoraz silnejší tak, ako budeme čoraz častejšie svedkami rôznych variácií klasického ponímania rodiny. Súčasťou tohto rozvíjajúceho sa trendu je aj nová generácia singles – čiže nezadaných tridsiatnikov, ktorí sa venujú kariére a sebarealizácii. Práve medzi nimi sa nachádza veľký potenciál budúcich top manažérok - žien. A čo je pozitívne, v dnešnej dobe sa na viacerých fórach – aktuálne predovšetkým v európskom parlamente hovorí o gender problematike v riadení , čo je dôležitým spúšťačom „globálnej akcie“. Preto ak máte chuť to dotiahnuť vysoko, je namieste zobrať do rúk odvahu a odhodlanie. :-)

 

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Trenkwalder
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy