Dobrý pracovný kolektív alebo sebarealizácia?

TrenkwalderTrenkwalder

Vytvoriť dobrý a funkčný pracovný kolektív nie je ľahké. Pre rozvoj firmy je to však veľmi dôležité. Ak si zamestnanci vo svojom úzkom pracovnom tíme rozumejú, sú ich pracovné výsledky oveľa lepšie. Je preto fajn, ak sa aj pri ich výbere prihliada na „chemické zloženie“ pracovného tímu, do ktorého budú patriť a vyberú sa ľudia podobnej krvnej skupiny.

Zlý kolektív – nanič výkony

Dobrý pracovný kolektív alebo Galéria fotiek (4)

Keď si kolegovia nerozumejú, tak sa im nepracuje dobre. Ak medzi nimi panuje súperenie a nevraživosť, tieto spočiatku medziľudské problémy ľahko prerastú na firemnú úroveň. Práve tým, že si kolegovia nebudú vzájomne pomáhať, každý sa bude hrať na svojom piesočku, nikto nikomu nič neporadí a práve naopak, budú si robiť napriek. Za takýchto podmienok sa vytvorí nepríjemná pracovná atmosféra, v ktorej je náročné podávať vynikajúce pracovné výkony či vo výrobe alebo v administratíve.

 

Dobrý kolektív – dôležitejší než vyššia mzda?

Ak si však kolegovia rozumejú, tak si vzájomne radia a vedia sa dohodnúť na všetkých podstatných veciach. Robia menej chýb a ak sa nejaká pritrafí, ľahšie vedia odstrániť jej následky. Dobrý pracovný kolektív je aj zdrojom zaujímavých nových pracovných nápadov.

Dobrý pracovný kolektív je zároveň aj výrazným motivačným prvkom veľkého množstva zamestnaných. Často aj výraznejším ako vidina vyššieho zárobku. Je pre nich dôležitejšie mať sa na koho ráno usmiať a počas obedovej prestávky mať s kým „pokecať“. Podľa výsledkov nedávnej zahraničnej štúdie, ktorá dvadsať rokov sledovala stovky zamestnancov, dokonca môže priateľské prostredie v práci predĺžiť život. Ľudia, ktorí mali pocit, že sa v práci nemajú na koho obrátiť, umierali počas trvania štúdie 2,4 krát častejšie než ľudia pracujúci v priateľskom kolektívu. Nakoľko väčšinu času, keď bdieme, trávime na pracovisku a ani cez víkendy nemáme veľa času na priateľov, práve v práci by sme mali nachádzať aj miesto, kde sa nám dostáva citovej podpory.

 

Kolegovia sú fajn, práca však neuspokojuje

Dobrý pracovný kolektív alebo Galéria fotiek (4)

Čo však v prípade, ak sa z fungujúceho a príjemného kolektívu stane jediný resp. jeden z mála motivátorov, ktoré nás držia u zamestnávateľa? Dôvodov môže byť viac – nespravodlivé odmeňovanie, nepriaznivé hospodárenie spoločnosti, dochádzanie za prácou a v neposlednom rade aj nespokojnosť pracovnou náplňou a vlastnou sebarealizáciou.

A práve posledný menovaný prípad je najtvrdším orieškom na rozlúsknutie. Týka sa zamestnancov, ktorí fungujú v nejakej spoločnosti už nejaké tie roky, no postupom času si uvedomujú, že chcú zmenu. Konkrétne zmenu pracovnej náplne, alebo celkového pracovného smerovania. V aktuálnom kolektíve plnia neodmysliteľnú úlohu pracovnú aj medziľudskú, no chýba im pocit vlastnej sebarealizácie. Sú čiastočkou, ktorá prispieva k tomu, aby dokonale fungoval celok, avšak v dlhodobom horizonte sa takto nevidia.

 

Na druhej strane sú tu však všetci tí ľudia, kolegovci navôkol a s nimi intenzívne vzťahy, ktoré časom prerástli aj k prelínaniu ich súkromia a stali sa tak významnou súčasťou ich životov. Predstava pretrhnutia takýchto pút je veľmi bolestivá. No ľudia, ktorí takto uvažujú, tak robia preto, lebo je u nich potreba sebarealizácie silnejšia ako potreba „vzťahová“. Ak by dlhodobejšie situácia pretrvávala, nikdy by neboli spokojní – a preto chcú aspoň podniknúť isté kroky, aby zistili, či sa vydávajú správnym smerom. Koniec koncov, každá minca má dve strany – pokiaľ máme s kolegami vytvorené vrúcne vzťahy a sme priateľmi aj v súkromí, nie je dôvod sa obávať ich straty. Ak sú to zrelí a uvedomelí ľudia, budú si vzájomné priateľstvo oveľa viac ceniť.

 

Všetko je o kompromisoch

Dobrý pracovný kolektív alebo Galéria fotiek (4)

Samozrejme vždy sa môže stať (a pravdepodobnosť sa zvyšuje pri výrazne pozitívnych skúsenostiach v predošlom kolektíve), že také plnohodnotné medziľudské vzťahy budete na ďalšom pracovisku hľadať len ťažko. Život a pracovná dráha taktiež sú aj o kompromisoch.

Dôležitým v tomto smere je váš pocit slobody, vzhľadom na to, že učiníte tak dôležité rozhodnutie. A v lepšom prípade sa budete realizovať a rozvíjať podľa svojich predstáv, čo vás bude robiť šťastnými. Ak vás teda už dlhšie obdobie ťaží takýto problém, vedzte, že vzťahy, ktoré nie sú jednostranné a udržiavajú sa na základe obojstrannej iniciatívy, pretrvajú aj po vašom odchode z dobrého pracovného kolektívu.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Poradna Trenkwalder Kariera2011 Kolektiv
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy