Šetria nám nové technológie čas?

logo trenkwalderlogo trenkwalder

Šani má smolu, ak je offline. A dnešný online fenomén spôsobuje, že veľa z tých, ktorí používajú v práci výdobytky techniky, sa tiež bojí „switchnúť“ do offline módu. Začalo sa to niekde pri nástupe Blackberries a k rozvoju dochádzalo postupným nábehom ďalších smartphonov, sociálnych médií a tabletov. Je ťažké byť „off“, keď máme možnosť byť nonstop online. Ako to vplýva na náš život? Sme v práci efektívnejší? Posúvajú sa tým hranice medzi pracovným a súkromným životom?

Online 24 hodín denne

Šetria nám nové technológie Galéria fotiek (5)

Postupný rozvoj moderných technológií ovplyvňuje naše fungovanie v práci aj súkromí. Dnes je pre nás bežné platiť účty a nakupovať online, využívať synchronizáciu dát medzi PC a telefónom, pracovať z domu, využívať e-learning, nahrávať si TV programy a sledovať ich v čase nám najviac vyhovujúcom či byť účastníkom konferenčného hovoru, sediac v obývačke. Nehovoriac o sledovaní a vybavovaní e-mailov počas víkendov a dovoleniek.

 

Nutnosť či závislosť?

Šetria nám nové technológie Galéria fotiek (5)

Podľa slov ich užívateľov sú vymoženosti techniky prostriedkom uľahčujúcim dennodenné fungovanie. Zefektívňujú prácu a umožňujú napríklad využívať všetok čas, ktorým sa bez nich plytvalo (ako napr. čakanie u lekára). Na druhej strane pripúšťajú, že od toho je len krok k závislosti. Prejavuje sa to potrebou byť neustále online, mať prehľad o dianí. Táto potreba je v prípade znemožnenia prístupu sprevádzaná vzrastajúcim stresom.

 

Pritom často spúšťačom potreby „neustáleho pripojenia“ nie je tlak zo strany nadriadených, ale obava či strach z toho, že niečo dôležité ujde našej pozornosti. A keďže počet pracovných príležitostí sa dá prirovnať skôr k šafranu ako k maku, ľudia sa obávajú, že môžu byť v kariérnom rebríčku preskočení kolegom, ktorý bol intenzívnejšie online a pohotovo k dispozícii. Alebo je spúšťačom jednoducho len možnosť byť stále online. Niektorí „onlineisti“ argumentujú tým, že prijímanie a prehliadanie e-mailov keď sú mimo kancelárie pre nich znamená menej stresu pri návrate do nej.

 

V práci ako doma, doma ako v práci

Tí, ktorí sú zástancami moderných technológií tvrdia, že práve využívaním časových dier získavajú čas na iné aktivity. Patrí sem napríklad využívanie presunu do práce na „prácu“. Notebooky na kolenách pri rannej a poobedňajšej ceste vlakom dnes nie sú žiadnou raritou. Ako aj prehliadanie a písanie e-mailov cestou autobusom či iným dopravným prostriedkom. Špeciálne pre ľudí, ktorí trávia mnoho pracovného času cestovaním, respektíve zastávajú vysoké manažérske posty, sú tieto prostriedky neodmysliteľné. Jednak pre kontakt s firmou a zároveň aj s rodinou. Spojiť sa s rodinou večer cez Skype a mať pritom očný kontakt je príjemnejšie a prínosnejšie ako len „suchý telefonát“ (nehovoriac o nákladoch).

Šetria nám nové technológie Galéria fotiek (5)

 

Nebuďte otrokom trendov!

Každopádne miera, akou zasahujú nové technológie do našej dennej rutiny (vrátane súkromia) závisí ma každom individuálne. Niektorí trvajú na striktnom oddeľovaní práce a súkromia, kým iní tieto dve oblasti vďaka technike viac premiešavajú. A mnohí priznávajú, že nové technológie vniesli do ich života viac flexibility a lepšiu organizáciu času.

Šetria nám nové technológie Galéria fotiek (5)

Trend je v tomto jednoznačný a možno očakávať ďalší rozvoj technických vymožeností. Preto má svoje opodstatnenie, ak sa s nimi zoznámime čo najskôr a budeme tak môcť držať krok. Pri zoznamovaní ale buďme triezvi – nech nás príliš nepohltia! :-)

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy