Čo si obliecť v lete do práce?

trenkwaldertrenkwalder

Opäť máme po roku leto na dosah ruky. Slnko svieti a to nám spôsobuje lepšiu náladu, ktorá sa určite aspoň sčasti prejavuje aj v práci. Tešíme sa na koniec pracovnej doby, keď si môžeme užívať kúpanie, prácu v záhrade alebo len si vychutnávať príjemný večerný vánok, pri ktorom nám nie je zima. S postupným narastaním vonkajších teplôt ubúdajú hrubé vrstvy oblečenia z predošlých mesiacov. Dámy vyťahujú sukne a šaty, páni zhadzujú saká. Je to spontánne a máme z toho radosť. Ako však funguje letný dress code na pracoviskách? Čo je akceptované a čo už neprípustné?

Opäť možno povedať, že spôsob obliekania (vrátane toho letného) je individuálnou záležitosťou každého jednotlivca, ktorý je ale zároveň podriadený charakteru spoločnosti v ktorej pracuje. Ak ste teda v pozícii zamestnanca, oplatí sa na túto skutočnosť prihliadať keď sa ráno obliekate.

 

Čo si môžem dovoliť?

Čo si obliecť v Galéria fotiek (4)

Osobitný dôraz na obliekanie by mali klásť „novopečení“ zamestnanci, ktorých termín nástupu spadá práve na letné mesiace. Vtedy je namieste byť obozretným a informovať sa o pravidlách hneď ako to je možné. Ich dodržiavanie vám pomôže zapadnúť do firemného prostredia hladšie než aby ste mali byť stredom pozornosti kvôli „prepísknutému“ outfitu.

 

Pri voľbe oblečenia teda okrem vašej individuality záleží na charaktere a oblasti pôsobenia vašej spoločnosti ako aj samotnej práci, ktorú robíte. Pri mnohých pozíciách sú mantinely veľmi ostré, ohraničené priamo pracovným oblečením, ktoré je povinnosťou. V tomto prípade niet veľa možností na zmenu. No pri mnohých pozíciách to je jednoduchšie. Dbajte však stále na to, aby ste dodržiavali firemnú kultúru. Politici, manažéri na vysokých postoch či pracovníci bánk to majú jednoduchšie v tom, že aj v letných mesiacoch musia prísne dodržiavať business dress code. Ak však pracujete na „menej významnej“ pozícii alebo mimo banky či obdobnej inštitúcie, pravdepodobne máte možnosť troška v obliekaní zľaviť keď je teplo. Ak však chcete byť iní ako ostatní, snažte sa vždy byť čo najviac v súlade s firmou, budete tak vždy pôsobiť profesionálne.

 

Čo ženy?

Vyťahujú sandále, šaty a vzdušné materiály. Jednou z najčastejších trecích plôch sú napríklad pančuchy. Opäť sú prípady keď „musia byť“, avšak vysoké teploty pre ne nie sú príjemným spoločníkom. Je pozitívne, že v poslednej dobe je mnoho firiem v tomto smere tolerantných a dámy si môžu dovoliť túto časť oblečenia nechať doma. Vždy by však malo platiť, že v zásuvke by ste mali mať odložené minimálne jedny rezervné. Pomôže vám to aj v nepredvídanej situácii pôsobiť profesionálne. Diskutované sú aj ramienka – ak zvolíte takýto odev, majte vždy poruke sako či svetrík na zakrytie ramien (samozrejme ak nepracujete v prostredí kde na tom nezáleží). Ak k vašej náplni práce patrí častý kontakt s klientom, topy či šaty bez ramienok si radšej odložte na doma či voľný čas. Čo sa týka topánok, v klientskom prostredí uprednostnite tie s uzatvorenou špicou. Ostatné vrátane žabiek majte poruke pod pracovným stolom a kľudne sa po návrate napr. zo stretnutia či porady prezujte.

 

A čo páni?

Čo si obliecť v Galéria fotiek (4)

Majú to v porovnaní so ženami náročnejšie. Nemôžu si dovoliť také množstvo letných výstrelkov, spoločenská etiketa ich nepúšťa príliš navoľno. Košeľa s krátkym rukávom? Ak robíte v business prostredí, zabudnite na ňu! Automaticky si tým zatvárate dvere. Viazanku či sako si v kancelárii či neformálnej komunikácii odložte, ale v ostatných prípadoch na to ani nepomyslite. To platí aj o krátkych nohaviciach či žabkách. Tie nepatria ani do casual fridays.

 

Čo platí pre obe pohlavia, je zvýšené upriamenie pozornosti na hygienu. Nemali by sme samým sebe dovoliť prísť do práce s telesným zápachom. Alebo v prípade dám – ak už aj zvolíte otvorenú obuv, tak nech v nej vaše nohy pôsobia upravene!

Čo si obliecť v Galéria fotiek (4)

 

Leto samozrejme praje povolaniam, ktoré sú viazané na menej formálne prostredie a nemajú kladené zásadné obmedzenia pri obliekaní. Ak patríte ku skupine, ktorá si nemôže dovoliť to, čo by si zo srdca priala, snažte sa vždy zostať profesionálom a využívajte k tomu aj vašu intuíciu – pozorujte ostatných a keď zistíte, že spoločnosť isté prvky obliekania akceptuje, skúste to aj vy.

Majte však vždy napamäti jedno – to čo máme na sebe, ovplyvňuje naše správanie aj pracovné aktivity. Predstavte si seba v džínsoch a potom v perfekte padnúcom obleku či kostýme. V každej zo situácii sa "nesiete" inak. Možno povedať, že džíny su uvoľnenejšie, ležérnejšie a oblek viac profesionálnejší. Čo zľahka ovplyvňuje aj štýl práce a to ako navonok pôsobíte. Skúste si pred tým, ako sa oblečiete povedať, čo vás cez deň čaká a v závislosti na tom sa oblečte.

  

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

  Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy