Ísť či neísť pracovať do zahraničia?

trenkwaldertrenkwalder

V posledných týždňoch sa značne víria hladiny diskusií o otvorení pracovných trhov v Nemecku, Rakúsku či Švajčiarsku.

Hovorí sa o tom v správach aj spravodajských reláciách a taktiež na webe sa nachádza kopa súvisiacich článkov. A pod nimi množstvo komentárov a diskusných príspevkov od čitateľov. V nich sa dá skvele odčítať niekoľko v princípe nemenných názorových línií. Prispievatelia sa vzájomne konfrontujú so svojimi zážitkami zo zahraničia plus názormi na našu malú stredoeurópsku krajinu a mentalitu jej národa.

 

Faktov o otvorení pracovných trhov, ktorých sa dočítame všade, je nemálo. Chcem sa k nim dostať len zľahka, čo je zaujímavé, sú práve skúsenosti a postoje Slovákov, ktorí si vyskúšali (alebo nie) prácu v zahraničí a ich odporúčania.

 

Tí, čo chcú prácu v zahraničí vyskúšať, sú motivovaní predovšetkým zaujímavejším zárobkom – na ten si aj

Ísť či neísť pracovať Galéria fotiek (3)
reálne môžu siahnuť. Mzdy za našimi hranicami sa hýbu v hladinách niekoľkonásobkov tunajších platov. Je to samozrejme spojené s vyššou životnou úrovňou – keď hovoríme o Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku – skúste si vygoogliť priemerné mzdy v týchto štátoch, nehovoriac o ďalších faktoroch, ktoré ich robia pre nás príťažlivejšími.

Slováci, ktorí si to už vyskúšali alebo v zahraničí dlhodobo fungujú sa delia na dva tábory – spokojných a tých ostatných. Pričom podľa obrovského množstva diskusií možno usudzovať, že početnejšia je tá prvá skupina. Patria do nej ľudia, ktorí skúsili práce rôzneho charakteru – kvalifikované aj nie. Žili/žijú a pracovali/pracujú v rôznych kútoch sveta a Európy. Cítia sa byť akceptovaní a spravodlivo ohodnocovaní. Zároveň za veľkú devízu považujú sociálnu a zdravotnú starostlivosť v tom či onom štáte. A v neposlednom rade je to práve otvorenosť a rozvinutosť spoločnosti, ktorá ich drží naďalej vonku. Xenofóbia, zatrpknutosť, arogancia či nedostatok zdravého sebavedomia nie sú na dennom poriadku v až tak výraznej miere ako tu. Mnoho z ľudí žijúcich vonku práve vďaka týmto „motivátorom“ zostáva a neplánuje návrat späť.

 

Ponárať sa hlbšie do tém, čo a a ako by sa malo zmeniť u nás na Slovensku nie je namieste v týchto riadkoch, ale možno práve v diskusii a na iných fórach. Každopádne je však škoda, že tak obrovské množstvo ľudí v produktívnom veku funguje inde ako doma. Prichádzame tým o veľa. A je potrebné podotknúť, že vysoké percento „zahranične pôsobiacich“ sú ľudia výkonní a šikovní – len malé percento je tých, ktorým sa nechce. Takým prístupom by sa veľmi neuživili. A je smutné, že každým ďalším kontaktom so Slovenskom sa ich ochota vrátiť znižuje (čerpám z ich vlastných slov).

 

Na druhej strane je však ale prirodzené, že ľudia, ktorí chcú byť spokojní/úspešní/dobre zarábajúci – (každý má špecifický cieľ), vyhľadávajú všetky príležitosti - a preto sa nemožno čudovať, že sa ich chopia aj v zahraničí ak ich nenachádzajú doma. A je vysoko pravdepodobné, že práve po 1. máji sa ich zdvihne ešte viac. Nečakajú sa masové odchody, avšak každý

Ísť či neísť pracovať Galéria fotiek (3)
jeden zabolí. Odchod je ľahší práve pre mladé potenciály, ktoré ešte nie sú viazané vlastnou rodinou a deťmi. Alebo pre ľudí, ktorí už svoje deti „vypustili z hniezda.“

 

Ideálne by bolo, ak by všetci tí, čo naberajú skúsenosti vonku, po čase zdvihli kotvy a vrátili sa späť – čím viac času však za hranicami trávia tým je ochota k návratu menšia. K tej menej početnej skupine patria tí, čo zahraničie okúsili a tvrdia, že to bola chyba – nič nové si nepriniesli a sú radi, že sú späť. Je fakt, že každý má svoju individuálnu skúsenosť a má plné právo aj na negatívny postoj. V tomto prípade je skôr dôležité, ako sa opäť chopia života späť doma.

 

Nuž a je dôležité spomenúť aj ďalšiu skupinu „zahraničímskúsených“ – pozitívne naladených navrátilcov, ktorí okúsili zopár mesiacov či rokov a snažia sa to patrične zúžitkovať doma na Slovensku. Je jedno, ku ktorej skupine patríte, resp. či ste len vo fáze uvažovania nad vycestovaním za prácou. O svojom individuálnom osude rozhodujme my sami, preto je otázka vycestovania (a návratu) na nás. Držme si palce všetci „mimoslovenskí“ ako aj tí, ktorí sú odhodlaní sa presadiť doma.

  

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

  

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011 Praca zahranicie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy