K čomu je dobré sa vzdelávať?

trenkwaldertrenkwalder

Vzdelávanie možno vo všeobecnosti zadefinovať ako proces, ktorý sa deje neustále v priebehu života. Od raného detstva cez školské lavice aj pomedzi ne, v zamestnaní aj mimo neho. To, o ktorom chcem hovoriť, je predovšetkým vzdelávanie firemné. To, čo ním môžeme získať a prečo by sme mali k nemu zaujať pozitívny postoj.

Čo vlastne je firemné vzdelávanie?

Patria sem školenia a tréningy, ktoré sú zákonom podmienené a je stanovená ich periodicita a majú zároveň priamy vplyv na možnosť vykonávať určitý druh práce. Ďalej sú to tréningy, ktorých cieľom je rozvíjať tzv. „nadodborný“ potenciál zamestnancov. Tie sú zamerané na rozvoj rôznych druhov činností, cez prezentačné zručnosti až po projektový manažment a iné. Faktom je, že množstvo spoločností takéto aktivity pre svojich zamestnancov zabezpečuje. Niektorí zamestnávatelia to robia lebo „musia“, iní sú úprimne orientovaní na rozvoj svojich zamestnancov, avšak stále existujú spoločnosti, ktoré svojich ľudí nevzdelávajú, pričom dôvody sa rôznia. Ak patríte k poslednej z menovaných firiem, otázka vzdelávania je predovšetkým na vás.

 

Čo teda v prípade ak ma firma vzdeláva?

Nech už patríte medzi zamestnancov, ktorých zamestnávateľovi na vzdelávaní záleží alebo k tým, ktorých zamestnávateľ vzdeláva „z povinnosti“, je predovšetkým na vás, ako takúto možnosť uchopíte do vlastných rúk. To platí aj o tých, ktorí o firemné vzdelávanie prichádzajú. Keďže pre každého jednotlivca platí, že nie je dokonalý a existujú oblasti, ktoré na sebe môže zlepšiť.

 

Ideálne je pokiaľ je vo vašej firme nastavené vzdelávanie, ktoré má hlavu a pätu. Čiže to, aké tréningy navštevujete je výsledkom vzájomnej spolupráce viacerých zúčastnených strán. Vás ako jednotlivca, vášho nadriadeného, HR oddelenia a zároveň samotného realizátora/ov tréningových aktivít. Vychádza teda z vašich individuálnych potrieb, ktoré sú zosúladené s pohľadom ostatných strán. V tom prípade by ste mali byť šťastní z toho, že na tréningu dostanete to čo potrebujete k tomu, aby ste sa posunuli o krok vpred. Mnohokrát sa však aj v takejto pozitívnej konštelácii stáva, že vám ako účastníkovi sa chcieť nebude. Dôvody opäť môžu byť rôzne – príliš veľa tréningov alebo napríklad aj jeden z najčastejších – strata drahocenného pracovného (či súkromného) času. Bez ohľadu na dôvody však možno ľahko vykľučkovať aj z tejto situácie. Stačí zmena vášho postoja. Pretože podstata spočíva práve v tom, že pre vás každý tréning môže byť prínosný – uznajte predsa (ak už máte nejaké vzdelávacie aktivity za sebou), že vždy sa dozviete alebo naučíte niečo nové, aplikovateľné v pracovnom či osobnom živote. Dokonca aj z „nie práve najideálnejšie“ odvedeného tréningu si môžete niečo zobrať. Napríklad sami na sebe rozvíjať komunikačnú zručnosť v rámci tréningovej / pracovnej skupiny. Alebo minimálne spoznať názory či skúsenosti iných účastníkov a nabrať v nich inšpiráciu či ponaučenie. To platí aj v prípade, ak vo vašej spoločnosti bežia tréningy pre tréningy. Čiže len preto, že vás na ne poslali. Prax je taká, že účastníci tréningu často sami nevedia, za akým účelom sa na ňom vyskytli. Stáva sa, že lektor je konfrontovaný práve s týmto. Ak je naozaj zručný, je schopný identifikovať to, čo účastníci potrebujú a dokáže sa prispôsobiť. A pokiaľ tomu tak nie je, stále je tu možnosť spoznať iných ľudí a zdieľať vzájomne názory a skúsenosti.

 

A keď vás firma nevzdeláva?

Opäť platí už povedané, je to na vás. Samozrejme, pravdou je, že väčšina tréningov, na ktoré sa môžete prihlásiť ako samostatný účastník, je spoplatnená. To už je otázka vašich individuálnych finančných možností. Ďalšou formou však je samovzdelávanie, či už prostredníctvom online nástrojov alebo čítaním kníh. Je to cesta, ktorou sa uberá veľa ľudí (či už vzdelávanie vo firme majú alebo nie) a je možné sa na nej naučiť mnoho z rôznych oblastí. Dôležité je len chcieť. Existuje aj ďalšia možnosť a to obhliadať sa do budúcna po zamestnávateľovi, ktorý bude pre vás vo vzdelávaní plnohodnotným partnerom. Ľahko sa to hovorí, ťažšie činí. No ak budete mať sami príležitosť na takúto zmenu, prečo nie? Veď rozvíjame sa celý život. No pamätajte vždy na to, že vždy je to obojstranný proces. Ak budete prijímať bez záujmu, vtedy bude pre vás tréning (či akákoľvek iná forma vzdelávania) len stratou času.

  

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

  Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Firemne vzdelavanie
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy