Prečo (ne)obedovať na pracovisku

trenkwaldertrenkwalder

Zamysleli ste sa už niekedy poriadne nad svojimi stravovacími návykmi? A nad tým, ako ovplyvňujú vašu fyzickú a zároveň psychickú kondíciu? A ako tým ovplyvňujú váš pracovný výkon a celkovú spokojnosť? Strava ktorú prijímame je okrem zdravého a viac alebo menej pravidelného pohybu základom plnohodnotného fungovania nášho organizmu a preto by k nej každý z nás mal pristupovať s patričnou vážnosťou.

Začnime pekne po poriadku. Raňajkami. Ako ste na tom vy? Raňajkujete vôbec? A pozor – káva sa nerovná raňajkám. Pokiaľ neraňajkujete doma, pretože sa ponáhľate s deťmi do škôlky alebo nestíhate autobus, alebo jednoducho viac uprednostňujete spánok, stále to nie je dostatočná výhovorka. Natrieť si chlieb, zaliať müsli alebo vybrať z chladničky jogurt až tak dlho netrvá. A stále sa vám ponúka možnosť aspoň si ich zbaliť do tašky či kabelky a zjesť práve v tom autobuse na ktorý sa ponáhľate. Ostatní navôkol a ich neempatické pohľady vám môžu byť ukradnutí.

Alebo raňajkujte v práci – to robí mnoho ľudí ktorí pracujú v kanceláriách. V jednej ruke majú pc myšku a druhou sa kŕmia. Je to určite pre náš organizmus schodnejšie než sa len naliať silnou kávou. Takže pokiaľ patríte k tejto skupine, prosím zotrvajte vo svojom zvyku aj naďalej, telo vám za to poďakuje. Ak môžete, tak skôr ako počítaču sa pritom venujte kolegom a prípadne pritom rozoberajte okrem súkromných aj pracovné úlohy. Je to jeden z osvedčených spôsobov, ako navodiť a udržať príjemnú atmosféru v tíme už hneď od rána.

 

Desiatu preskočím, ale opäť – pokiaľ máte radi svoje telo, obšťastnite sa občas chutným jabĺčkom alebo iným ovocím či keksíkom.

 

No a ako to vyzerá vo u vás v kancelárii (alebo akokoľvek si nazveme priestor, v ktorom vykonávate svoje pracovné aktivity) počas obedňajších hodín? Miešajú sa u vás vône a iné pachy, alebo skôr patríte k chronickým vyznavačom obedových menu?

Ak preferujete návštevy reštauračných zariadení, tak v tom aj zotrvajte, ale len v prípade, že neobedujete v reštaurácii či vývarovni každý deň osamote (a nie ste silný introvert). Chodíte pritom von s nemennou skupinou ľudí? Ak je tomu tak, skúste občas pozvať do partie aj kolegu či kolegyňu ktorí nepatria do vašej skupiny – v 80tich percentách sa stretnete s pozitívnym prijatím. A kolegovi (či kolegyni) tým dáte najavo, že ich spoločnosť je vám príjemná. Ak patria medzi vyznavačov jedenia na pracovisku, o to viac ich to môže potešiť. A zároveň si tým obaja udržíte kontakt, predovšetkým pokiaľ v rámci práce nekomunikujete často, ale pri istých úlohách sa vzájomne veľmi potrebujete.

 

Dôvody, ktoré nás vedú k stravovaniu na pracovisku sú rôzne. Jedným z nich je množstvo práce, ktorou sme zavalení. V snahe stihnúť toho čo najviac vnímame polhodinovú až hodinovú obedovú prestávku ako stratený čas. To však ešte vôbec nemusí znamenať, že z práce odchádzame skôr – práve naopak, môžeme si tým neuvedomene predlžovať pracovnú dobu.

Ďalším dôvodom vedúcim nás k stravovaniu na pracovisku môže byť znižovanie výdavkov na stravu (alebo po novom, „ekonomizácia stravovania“) čo je pri aktuálnom rastie cien logický krok mnohých rodín i jednotlivcov. Tretím prípadom sú ľudia, ktorí majú špeciálne stravovanie nariadené zo zdravotných dôvodov, prípadne najviac dôverujú a najlepšie si vychutnajú len jedlo z vlastnej kuchyne. Či sa jedná o jeden alebo druhý či tretí dôvod, prípadne ich kombináciu, nikomu ,samozrejme, nemôžeme nakázať, aby s tým prestal. Avšak pokiaľ patríte k tejto skupine, vybehnite aspoň 1x týždenne na obed s kolegami. Predovšetkým teraz keď sa za oknami zjarieva už neplatí ani výhovorka typu vonku je zima. Vaše telo vám bude vďačné za každý prejdený meter a vaša myseľ zas za čerstvý vzduch a preladenie na iné myšlienky. A to je (okrem príjmu dôležitej časti dennej stravy) podstatou obedových prestávok – rozprúdenie krvného obehu a psychohygiena. A tieto spoločne s vyváženým a pravidelným príjmom stravy robia zázraky pre vašu kondíciu.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Kariera2011 Poradna trenkwalder
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy