Hodnotiaci pohovor – príležitosť alebo hrozba?

trenkwaldertrenkwalder

Hodnotiaci pohovor je v tomto období veľmi aktuálna téma – veľké percento spoločností, ktoré majú zaužívané ročné hodnotiace pohovory, ich realizujú práve v prvých mesiacoch roka. Niekde je to len formalita, v iných firmách je im prikladaná obrovská dôležitosť. Hodnotiaci pohovor má vždy 2 strany mince – hodnotiaceho a hodnoteného. V tejto chvíli sa však chceme zamerať viac na tých, čo tvoria väčšinu – a teda hodnotených. Čo možno získať a ako sa pripraviť.

V princípe nie je podstatné , či ste už niekedy absolvovali hodnotiaci pohovor, nikde nie je napísané, že bol dobre odvedený. Čo však možno čakať od takéhoto stretnutia? Ročný hodnotiaci pohovor je vlastne reflexiou uplynulého roka a v ňom prebehnutých aktivít, úspechov, neúspechov, dosiahnutých alebo minutých cieľov. Zároveň poskytuje priestor pre identifikáciu ďalších možností pre váš rozvoj a tak v konečnom dôsledku zvýšenie vášho prínosu pre zamestnávateľa.

 

Možno si hovoríte, áno, fajn sa to číta, ale žiaľ pre môjho šéfa je to príležitosť ako opäť zdôrazniť moje chyby a zlyhania. Alebo si hovoríte fajn, lenže môj šéf to berie ako formalitu a kus papiera, preto aj rozhovor odflákne a je to pre nás oboch len strata času. V oboch prípadoch vám okrem iného pomôžu predovšetkým argumenty – o nich ešte budeme hovoriť. Pretože sú účinnou zbraňou – aspoň do istej miery (a pokiaľ nemáte za šéfa despotu). A ak sa stretávate s prípadom číslo 2, o to viac vám pomôže príprava.

 

O hodnotiacom pohovore by ste sa mali dozvedieť dostatočne včas, to znamená týždeň až dva pred jeho realizáciou, aby ste mali čas sa zamyslieť nad uplynulým rokom a spísať (!) si prípravu. Nestačí sa len zamyslieť, majte uplynulý rok zaznamenaný aj na papieri / v elektronickej forme. Pri tejto činnosti nebuďte jednostranní – zvažujte tých 12 mesiacov objektívne: spíšte všetky úspechy, ktoré vám vyšli (a rozviňte ich – do akej miery ste sa o ne pričinili vy, či sa jednalo aj o tímovú prácu) a to isté urobte s úlohami a cieľmi, ktoré nevyšli alebo sa posunuli. V rámci prípravy však nezabudnite aj na ďalšiu dôležitú vec: nie v každej spoločnosti sa hľadí len tvrdo na výkon a dosahovanie cieľov. Pokiaľ aj áno, vždy do svojho sebahodnotenia zahrňte aj ďalší prínos – napr. pri podpore a adaptácii nového kolegu / kolegov alebo pri snahe o znižovanie nákladov, pestovania vzťahu so zákazníkmi, (aj keď napr. nie ste osobou ktorá má toto v hlavnej náplni práce) prípadne organizovaní mimopracovných aktivít vášho oddelenia, ktoré vedú k jeho stmeľovaniu a lepšej atmosfére. Tieto argumenty skúste zároveň premeniť na čísla a fakty – o koľko ste vy sami prispeli k zníženiu nákladov, koľko času ušetril váš nadriadený pri adaptácii nových kolegov alebo jednoducho ukážte maily, v ktorých je pozitívna spätná väzba a vďaka od zákazníka.

 

Túto svoju prípravu by ste mali zaslať svojmu šéfovi mailom, alebo mu ju nechať vytlačenú na stole aspoň 2/3 dni pred uskutočnením pohovoru. A to aj v prípade, že vám nedá avízo, aby ste tak urobili. Preňho je to signál, že prípravu a samotný pohovor nepodceňujete, čo vám môže u normálneho šéfa len prilepšiť.

 

Keď už príde deň D, rozhodne nebuďte v strese, snažte sa však zároveň nepôsobiť nezúčastnene a nezaujato. Majte stále na vedomí myšlienky, že to pre vás môže byť príležitosť, ako získať vyšší plat alebo odmeny a zároveň ukázať, že svoju prácu beriete vážne a chcete v tom pokračovať a rozvíjať sa. Neskáčte v úvode šéfovi do reči, úvodný preslov by mala byť jeho parketa. Zároveň si uvedomte, že hodnotiaci pohovor nie je jednostranný proces – buďte teda pripravení, že si vypočujete pohľad a spätnú väzbu od vášho šéfa, ktorá nemusí vždy korešpondovať s vaším názorom. Na pohovore sa môžete stretnúť s otázkami typu: Ako ste z vášho pohľadu splnili vaše pracovné ciele a úlohy? Čo pozitívne a čo naopak negatívne ovplyvňovalo vašu prácu? Ako sa vám spolupracovalo s kolegami? Čo považujete za svoje silné stránky? Aké sú vaše pracovné ciele na nasledujúce obdobie? Aké sú vaše osobné ciele? Ako si predstavujete váš ďalší profesionálny rast?

 

Ak na tieto a podobné otázky budete pripravení, bude pre vás hodnotiaci pohovor jednoznačne príležitosťou.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy