Ako riešiť chúlostivé situácie na pracovisku?

trenkwaldertrenkwalder

Na pracovné prostredie si zvykne postupne každý. Či skôr alebo neskôr, vo väčšej alebo menšej miere. Určité veci a pracovné návyky sa pre nás stávajú bežnou súčasťou života. Častokrát sa preto aj stierajú hranice medzi súkromím a prácou.

Napriek tomu je však od zamestnancov prirodzene očakávaná sociálne žiaduca = spoločensky prijateľná forma správania, pod ktorou možno vo všeobecnosti rozumieť primeranú reprezentatívnosť, prívetivosť, ochotu, dôslednosť a profesionalitu za každých okolností. Zamestnávatelia očakávajú, že za každých okolností budeme dobre naladení. Vo väčšine prípadov si počas pracovného dňa ľudia nasadzujú masku, pod ktorou skrývajú svoje najhlbšie emócie a potreby. Maska sa odkladá podvečer, kedy sú naše emócie voľne vyplavované na povrch.

 

Čím viac času však ľudia trávia v práci, tým menej priestoru majú na to, aby boli v súkromí vo svojej koži. Samozrejme, existuje skupinka šťastných, ktorí sa môžu dokonale uvoľniť aj v kolektíve – nie každý tím či zamestnávateľ to však dovoľuje. A práve za takýchto okolností vznikajú a vyvíjajú sa spôsoby, ako zvládame pracovný stres ľahšie. Ľudia sa utiekajú k rôznym formám uvoľnenia a vypustenia problémov.

 

Niektorým stačí sa „vyvetrať „ počas obedňajšej pauzy. Iní chodia pravidelne vetrať svoje pľúca „na cigaretku“. K tomu sa pridávajú ďalšie formy – všetky realizovateľné na pracovisku – sociálne siete, konverzácia s kolegami, prejedanie sa či nadmerný príjem kofeínových podporných prostriedkov.

 

Stále väčšia skupina sa snaží o to ventilovať pracovný stres cvičením v akejkoľvek forme. Nuž a mnoho z nás príležitostne alebo periodicky prekračuje zdravú mieru ventilácie. Či už zvýšeným príjmom alkoholických nápojov (žiaľ aj na pracovisku), hazardnými hrami či zbesilou a iných ohrozujúcou jazdou cestou domov z práce. Na tieto ventily sa ľahko zvyká a ťažšie odvyká. A sú zároveň ťažšie odhaliteľné.

 

Poďme sa ale pozrieť na tie viditeľnejšie. Čo tak zaflirtovať si s kolegom alebo kolegyňou? Vymieňanie štipľavých mailov a smsiek, bozkávanie vo výťahu či kancelárii a nebodaj praktizovanie iných aktivít cez obednú prestávku alebo na služobných cestách je určite pre obe zúčastnené strany adrenalínová záležitosť. Vytváranie vzťahov na pracovisku nie je novinkou, skôr všadeprítomným javom. Bez ohľadu na to, či sú zainteresovaní zadaní alebo nie, s kŕdeľom potomkov či bez neho. Takéto vzťahy sú predovšetkým o sexe, ktorý umelo vytvoril spôsob ako zvládať stres. Prvotné neutrálne zaangažovanie však môže ľahko prerásť do zamilovanosti a z tej je ťažká cesta späť. Tomuto sa ale budeme venovať niekedy nabudúce.

 

V tejto chvíli nás skôr zaujíma, ako to môže vypáliť vo firemnom prostredí. Uvedená situácia má samozrejme vždy dve polohy – prichytený/í a svedok/svedkovia. Môže sa to udiať kedykoľvek a v rôznych podobách. Prichytili ste šéfa alebo kolegu vo viac ako priateľskom objatí s vašou kolegyňou? Nuž, ten moment otvorenia nesprávnych dverí v nesprávnu chvíľu späť nevrátite. Naopak, práve v takýchto chvíľach môžete ukázať svoj takt a diplomaciu. Tým, že nebudete svoje zistenie šíriť ďalej. Áno, na jednej strane si môžete zhodnotiť, že dotyční nie sú v pubertálnom veku a musia si byť vedomí rizík. Môže Vás to aj prirodzene rozhorčiť – alebo pobaviť. Však každý z nás má pre svoje konanie isté dôvody. A v tomto prípade hovoríme o intímnej situácii, ktorá napriek tomu, že sa deje na pracovisku a môže ovplyvňovať isté procesy, je v prvom rade súkromnou záležitosťou. Preto si naozaj dobre zvážte či budete svoje zistenia komunikovať a pokiaľ sa tak rozhodnete, dôkladne zvážte kto bude prijímateľom takejto správy. Možno to bol len jednorazový úlet spôsobený chvíľkovou slabosťou a tým, že vypustíte informáciu tohto typu do éteru, nemôžete nikdy zaručiť, že sa nedostane ďalej. A čo ak treťou osobou, ktorá sa pikošku dozvie, bude snúbenec ženskej účastníčky daného aktu? Vy sa o tom v konečnom dôsledku ani nemusíte dozvedieť ale vďaka prvotnému vypusteniu informácie z vašich úst sa môže rozpadnúť v lepšom prípade len vrúcny vzťah. V tom horšom manželstvo. A pritom sa mohlo naozaj jednať len o bezvýznamné uvoľnenie počas nadmerne stresujúceho pracovného obdobia.

 

Niekedy je naozaj lepšie si zahryznúť do jazyka a stráviť daný moment bez toho aby sme o ňom hovorili. Možno sa vám to v budúcnosti vráti podobným spôsobom. :-)

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy