Význam kontaktov a starostlivosť o nich

karierny rastkarierny rast

Prirodzenou snahou každého človeka je žiť v istom spoločenstve, v ktorom sa cíti bezpečnejšie, kde môže očakávať pomoc a zároveň byť užitočný pre ostatných.

V ekonomickom prostredí môžeme vnímať výmenu tovarov a služieb ako spoločenstvo ľudí, ktorí nadväzujú kontakty za účelom uspokojenia svojich potrieb. Každý dodávateľ tovaru či služby sa snaží vybudovať so svojim zákazníkom dlhodobý kontakt, aby mu prinášal úžitok pravidelne a nie jednorázovo. Preto musí okrem vyvíjania nových produktov a zvyšovania kvality služieb udržiavať so zákazníkom pravidelný kontakt.

Podobne sa na hodnotu dobrého dlhodobého kontaktu môžeme pozrieť aj v súvislosti s budovaním vlastnej kariéry.

Je dobré vytvárať si sieť kontaktov a poznať oblasť, ktorej sa daný človek profesionálne venuje. Pestovaním takého kontaktu a neustálou výmenou informácií si môžete tak vy ako aj druhá strana zvyšovať svoju odbornosť a rozhľad.
Ďalšou pridanou hodnotou dobrého kontaktu je sprostredkovanie zoznámenia sa s vplyvnou osobou, či odporúčanie na zaujímavú pracovnú pozíciu.

Aby ste boli dobre pripravení na stretávanie sa s rôznymi ľuďmi, o ktorých na začiatku ani neviete v akej oblasti vám môžu pomôcť, majte vždy so sebou vizitku. Ak nemáte firemnú, dajte si vyrobiť súkromnú. Táto kartička, zdanlivo nenápadná, vytvára prvý dlhodobý dojem. Preto by jej mala byť venovaná obzvlášť veľká pozornosť. Týka sa to ako vyhotovenia vizitky, tak aj spôsobu, ako ju predávať. Pri odovzdávaní vizitky sa snažte zdôrazniť, akým spôsobom môžete byť vy užitočný. Nadväzovanie a udržiavanie kontaktu nemá zmysel ak je len za účelom jednostranného úžitku. Každé obchodné partnerstvo má šancu kvalitatívne rásť len ak je vzájomne výhodné.

Veľkosť vašej databázy kontaktov závisí len od vašej vlastnej aktivity. Vyhľadávajte miesta, podujatia, organizácie, ktoré vás zaujímajú a určite tam nájdete ľudí s podobným záujmom, možno skúsenejších, na vyšších pozíciách, ale nezabúdajte, že aj vy máte čo ponúknuť, len je potrebné mať odvahu sa prejaviť a nadviazať prvý kontakt.
Viac o téme: Karierny rast
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy