Ochota riskovať patrí k biznisu

Riziko je sprievodným javom každej činnosti. Predstavuje súbor možných negatívnych dopadov, škôd, či neúspechov, ktoré môžu byť výsledkom nášho rozhodnutia.

Riziko a hlavne jeho dopady vieme viac alebo menej eliminovať. Čim viac poznáme nástrahy, tým lepšie sa im vieme vyhnúť. Preto je potrebné vždy skúmať okolie, ktoré má vplyv na výsledok nášho konania, vziať do úvahy rôzne situácie, ktoré môžu nastať a čo najlepšie ich predvídať.

V mnohých prípadoch platí, že čím vyššie riziko podstúpime, tým môžeme viacej získať. Riziko v pozitívnom smere dáva viac napätia a robí život pestrejším, zaujímavejším. Veľkú dávku rizika dokážu podstúpiť vrcholoví športovci, za účelom dosiahnutia tých najvyšších mét.

Rovnako to platí aj v biznise a to nielen v oblasti investovania. Každé manažérske rozhodnutie je sprevádzané rizikom a aj naša voľba zamestnania nie je bez rizika. Kto by však neprijal lákavú ponuku s vyšším zárobkom, služobným autom, peknou kanceláriou, či iné výhody len preto, lebo tá práca so sebou prináša isté riziko?

Ak budete považovať riziko za prirodzenú súčasť svojho konania, dokážete sa s ním vysporiadať tak ako to bolo keď ste sa učili chodiť. Najprv ste prekážku podcenili a udreli ste si hlavu, potom ste sa jej už dokázali vyhnúť. Rovnako sa naučíte chodiť aj v profesionálnom živote a čím viac situácií zažijete, tým menej budete mieru a záťaž rizika pociťovať.

Viac o téme: Karierny rast
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy