Ikigai: Japonský recept na šťastie odkrýva tajomstvo naplneného a spokojného života

Keby existovala kúzelná pilulka, ktorá vám zaistí šťastný a radostný život, vzali by ste si ju. A netvárte sa, že nie. Takú tabletku pre vás síce nemáme, ale namiesto nej ponúkame ikigai, japonský recept na šťastie.

Nebudeme objímať stromy, hodiny hlboko meditovať ani vyfarbovať antistresové omaľovánky. Ikigai totiž je síce o akejsi ceste k dosiahnutiu harmónie a hľadaniu zmyslu života, ale tí malí usilovní Japonci si veľmi dobre uvedomujú, že práca a odmena za ňu sú nemenej dôležité faktory. Že vlastne aj na nich naša spokojnosť stojí. Takže čo urobili? Proste ju do toho návodu zahrnuli.

Povedz áno „ikigai“

Slovo ikigai sa skladá z dvoch japonských termínov: "iki" (život) a "gai" (hodnota alebo cieľ). Preložené doslova znamená ikigai "zmysel života" alebo "dôvod žiť". Ten rozhodne potrebujeme, aby sme každé ráno vyliezli z postele, preto tento termín môžete vnímať aj ako svoju vlastnú jedinečnú kombináciu vnútorných motivácií a vonkajších faktorov. Môžeme si tu rozprávať o tom, ako je život plný otázok, prekážok, úspechov a pádov. Ako veľmi prokrastinujete, alebo že ste málo mindfulness. Alebo sa namiesto toho radšej naučiť, ako nájsť harmóniu medzi pracovným a osobným životom.

Štyri zložky ikigai

Ikigai stavia na štyroch základných pilieroch. Tými sú:

Čo milujete - vaše vášne a radosti. Sú to činnosti a záujmy, vďaka ktorým sa cítite naplnení, užitoční, srdce vám spokojne skáče. Sú to tie momenty, kedy zabudnete na čas, pretože sa venujete tomu, čo naozaj milujete. Môže to byť čokoľvek od umenia, športu, hudby až po starostlivosť o druhých.

V čom ste dobrí - vaše schopnosti a talenty. Sú to tie vlastnosti, v ktorých excelujete a odlišujú vás od ostatných. Veci, čo vám idú ľahko a prirodzene. V takej chvíli máte z dosiahnutých výsledkov radosť a cítite sa sebavedome.

Čo potrebuje svet – váš osobný prínos. Inými slovami, akým spôsobom môžu vaše vášne a zručnosti prispieť druhým alebo rovno celému svetu? Nájsť spôsob, ako svojimi činmi pomáhať druhým, prináša hlboký pocit naplnenia.

Za čo môžete byť odmenení - finančná stránka veci. Potrebujete uživiť seba aj svoju rodinu. Byť finančne zaopatrení a mať stabilný príjem je dôležitou súčasťou ikigai.

Keby sme to mali zhrnúť a previesť na pracovný život. Robte prácu, ktorá vás baví, využíva vaše silné stránky naplno a v ktorej ste dobrí. Malo by to byť zároveň niečo, čo vám vnútorne dáva zmysel av neposlednom rade za to dostávate dobre zaplatené. Viem, čo si myslíte. Nikto netvrdil, že to bude ľahké, ale nie je to nemožné.

Nájdi balans a budeš v pohode

Napriek tomu, že práca tvorí veľkú a dôležitú časť našich každodenných životov, nemusíte ikigai stav dosiahnuť len a iba cez tú. Teraz zase skĺzneme k tým hrozným klišé, ale aj cesta je cieľ, a keď sa vydáte na cestu sebapoznania a uvedomenia si toho, čo vás skutočne napĺňa, môže potom ikigai spočívať aj v koníčku alebo dobrovoľníckej činnosti.

Rýchla doba nás často odvádza preč od nášho „vlastného“. Preto je ten čas, kedy sa zameriate na seba tak veľmi dôležitý. Možno budete musieť skúšať rôzne činnosti, a možno to bude zo začiatku aj bolieť, ale stojí to za to. Pre väčšie naplnenie, motiváciu, nadšenie, odolnosť.

Ikigai prepája vášeň, zručnosti, zmysel vášho bytia aj odmenu. Keď tieto všetky dieliky spojíte dohromady ako puzzle, nájdete balans a budete konečne skrátka v pohode.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, Better Up
 
Staršie správy
Staršie správy