Kreativita v pracovnom procese

V dnešnej dobe sa pri výbere nových pracovníkov kladie čoraz väčší dôraz na kreativitu uchádzača. Stáva sa dôležitou vlastnosťou nielen bežných pracovníkov, ale hlavne manažérov.

Kreativita je v súčasnosti jedným z najcennejších kapitálov v oblasti rozvoja ľudských zdrojov.

Pojem kreativita je odvodený od latinského slova creatio, čo v preklade znamená tvorbu. Kreativitou sa rozumie schopnosť človeka vytvárať akékoľvek nové a pôvodné myšlienky, ktoré ich pôvodca prv nepoznal.

Kreativita zohráva dôležitú rolu aj v pracovnom procese. V mnohých prípadoch je priamo úmerná produktivite práce čím sa podieľa na znižovaní výrobných nákladov. Má svoje opodstatnenie na všetkých pracovných úrovniach a vo všetkých trhových odvetviach.

Kreativitu je nutné vnímať ako významný zdroj ďalšieho rozvoja. Ak máte prichádzať s novými nápadmi a myšlienkami, musíte rozvíjať svoj kreatívny potenciál. Každý, kto je konfrontovaný s konceptmi, myšlienkami a vnemami, by mal disponovať kreativitou. Vo firmách, v ktorých sú nápady aj ich produktom, potrebujú pracovníkov, ktorí neustále pracujú na rozvoji svojej vrodenej kreativity.

Každá firma sa snaží nezaostať, neskončiť na vedľajšej koľaji a len sa prizerať ako sa ostatným darí. Všetci vedia, že nové nápady na nich nebudú len tak čakať, ale že je potrebné byť aktívny a predbehnúť konkurenciu. Na trhu prežijú a budú úspešné firmy nielen vďaka vývoju nových produktov a služieb, ale aj vďaka hľadaniu nekonvenčných spôsobov na presadenie nových ideí. Pre úspešné dosiahnutie cieľa sa však nesmie zabúdať na plánovité a systematické využitie času a ďalších zdrojov.
Viac o téme: Karierny rast
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy