Klamárom odzvonilo: Takto jednoducho dokážu vaše lži na pohovore odhaliť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V dnešnom konkurenčnom pracovnom prostredí sú uchádzači schopní ísť do krajnosti, aby získali lepšiu šancu dostať ponúkané miesto a čím ďalej, tým menej im robí problém dokonca aj klamať. Podľa štúdie vypracovanej spoločnosťou First Advantage jeden zo štyroch potenciálnych zamestnancov počas pohovoru zveličil pravdu, aby si prilepšil.

Nanešťastie, niektorí kandidáti sú takí dobrí klamári, že pre zamestnávateľa je veľmi náročné rozlíšiť nepoctivého uchádzača od skutočne skvelého. Ako prichytiť klamára pri čine, kým ešte nie je neskoro?

Kandidátov vyskúšajte

Šokujúcich 58% uchádzačov bolo prichytených pri klamstve o zručnostiach, ktoré majú v životopise. Zistite si, či kandidáti nezveličili svoje schopnosti buď pred alebo počas pohovoru. Skúste sa spýtať na pracovný problém, alebo  im zadajte jednoduchý test z účtovania či strojopisu.

Kontaktujte bývalých zamestnávateľov

Prieskum CareerBuilderu taktiež zistil, že kandidáti klamú aj o iných veciach ako napríklad dátum zamestnania (42%), názov pracovnej pozície (34%) a spoločnosti, pre ktoré pracovali (26%). Jeden zo zamestnávateľov si dokonca spomenul na „uchádzača, ktorý uviedol v životopise tri zamestnania v priebehu posledných niekoľkých rokov, no keď spoločnosti kontaktovali, zistili, že v jednej aplikant pracoval dva dni, v ďalšej len jeden a v poslednej dokonca vôbec“.

Skúste sa poučiť a nepreskakujte pasáž o predchádzajúcich zamestnávateľoch. Kontaktujte ich a ak je to možné, radšej im zavolajte. Pomôže vám to urobiť si o kandidátovi reálnu mienku.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Zamestnanca overte online

Jeden pohľad na profily na sociálnych sieťach dokáže o kandidátovi odhaliť všetko, čo potrebujete vedieť. Výskum potvrdil, že 55% náborárov prehodnotí uchádzačovu šancu na základe obsahu sociálnych sietí, pričom 61% týchto druhotných úvah dopadne pre kandidáta negatívne. Skontrolujte sociálne siete potenciálnych zamestnancov, aby ste nadobudli predstavu kým sú a aké majú hodnoty. Pokiaľ sa to nezhoduje s tým, čo je napísané v ich životopise či motivačnom liste, nestrácajte s ním viac času.

Verte inštinktom

Štúdia z Berkeley publikovaná v Žurnále psychologickej vedy hovorí, že dokážete odhaliť lož ak zapojíte menej vedomé duševné procesy, čo vlastne znamená, že si dáte pozor, aby ste v situácii nepremýšľali príliš veľa. Jednoducho neignorujte ten pocit, ktorý vám hovorí, že „niečo nie je v poriadku“, keď prvýkrát uchádzača stretnete.

Viac o téme: Pohovor Klamár Lož Odhaliť Klamať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy