Chcete skvelých zamestnancov? Prestaňte sa na pohovoroch pýtať hlúpe otázky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak dokážete spraviť malú zmenu vo vašom myslení, dokážete nájsť skvelých zamestnancov, kedykoľvek budete chcieť. Nie je to ťažké a nebude vás to stáť ani cent navyše.

Postačí keď sa vzdáte myšlienky, že ako náborár či manažér, máte navrch. Musíte sa zbaviť predstavy, že ste jediná osoba v miestnosti, ktorá musí urobiť rozhodnutie. Musíte byť ochotní prestať sa k uchádzačom správať ako k prosebníkom alebo k malým školáčikom, ktorí odpovedajú na hodine geografie. Musíte prestať od kandidátov očakávať, že budú na vás chcieť urobiť dojem. Zrejme budete musieť zapracovať na svojej ľudskosti i na príprave na pohovory viac ako ste momentálne zvyknutí. Budete sa jednoducho musieť snažiť predať uchádzačom firmu, preto ktorú pracujete.

Liz Ryanová pôsobila ako vedúca ľudských zdrojov pre US Robotics v dobe, keď sa spoločnosť rozrástla zo stovky zamestnancov na desaťtisíc a podľa jej vlastných slov nikdy nemali problém s najímaním ľudí. „Nábor je najjednoduchšou súčasťou práce personalistu. Ak je vo vašej firme dobrá energia, ľudia pre vás budú chcieť pracovať. Nemusíte ani dávať inzeráty, nemusíte kandidátov hľadať, ukážu sa na prahu vašich dverí, a potom sa k nim musíte správať ako keby boli zo zlata bez ohľadu na to, či ich nakoniec zamestnáte alebo nie. Hlavne sa ich nepýtajte hlúpe otázky,“ zdôrazňuje.

Dobrý pohovor je ako keď sa s niekým prvýkrát stretnete v kaviarni. Prejavíte radosť zo stretnutia a porozprávate niečo o sebe, s malým  rozdielom, že sa snažíte prejaviť svoje nadšenie ohľadom firmy, pre ktorú pracujete a predať ju. Vymenovaním zamestnaneckých výhod či výsluchom v policajnom štýle to však nedokážete. O uchádzačov sa zaujímajte, skutočne ich počúvajte, skúste byť neformálny a priateľský.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Pracovný pohovor nemá byť výsluch. Ryanová vysvetľuje: „Hoci väčšina z nás vyrástla v predstave, že na podobnom stretnutí sa personalista pýta otázky a uchádzač na ne odpovedá, si musíte uvedomiť, že takýto prístup je v súčasnosti len prežitkom.“ Skúste nabrať odvahu a zbaviť sa jej.

O človeku sa dozviete všetko, čo potrebujete jednoduchým rozhovorom o ňom, o vás, o vašej spoločnosti a pracovnej pozícii, ktorú ponúkate. Uvedomte si, že otázky typu: „Čo je vaša najväčšia slabosť?“, „Kde sa vidíte za päť rokov?“ a „Keby ste boli polievkou, aký druh by ste boli?“ skutočne talentovaných ľudí len odradia. Ak však chcete nájsť zúfalých ľudí, ktorí budú prácu nenávidieť, pokojne sa ich môžete pýtať aj naďalej.

Viac o téme: Pohovor Zamestnanec Chyba Otázky Skvelý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: LinkedIn.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy