Najväčšie trápnosti, ktoré môžete na pohovore urobiť: Toto radšej nikdy!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Všetci uchádzači o zamestnanie vedia, že prvý dojem na pracovnom pohovore je skutočne dôležitý, no niektorí, či už vinou nervov, ignorancie alebo arogancie, ho stále dokážu majstrovsky pohnojiť.

Vedúci konzultant Hender Consulting Andrew Sullivan jednoznačne súhlasí s tvrdením, že na personalistu či potenciálneho zamestnávateľa treba urobiť dobrý dojem už na prvom stretnutí. „Mal som kandidátov, ktorí sa uprostred pohovoru dvihli a išli si zaplatiť parkovné. Jeden z uchádzačov si dokonca vyložil nohy na stôl,“ tvrdí.

Riaditeľka Hays Jane McNeillová hovorí, že o kandidátovi si urobí úsudok už počas prvých ôsmich sekúnd pohovoru. „Zvyšok rozhovoru venujem potvrdeniu alebo postupnej zmene pôvodného názoru, teda nepríďte v šortkách a dajte si pozor, aby ste na šatách či na tvári nemali zvyšky jedla,“ dodáva.

Akých trápností sa uchádzači o prácu dopúšťajú?

1.Zabúdajú skutočne poslať životopis
Jednou z najčastejších chýb, akých sa uchádzači o prácu dopúšťajú, je zabudnutie pripojiť životopis k  prihláške či emailu alebo použitie neprístupného formátu. Jednoduchý textový súbor postačí, nie je dôvod preháňať.

2.Posielanie životopisov nesprávnym osobám
Náborári sa často stretávajú so životopismi, ktoré doručili nesprávnej osobe či organizácii. V takej chvíli je podľa globálnej obchodnej vedúcej, akou je aj Andrea Tjoengová, úplne jasné, že „kandidát svoje informácie len skopíroval a vložil z predchádzajúcej žiadosti o prácu, čo vyzerá nielen nezaujato ale i lenivo“. Dávajte si takisto pozor aj na preklepy či chybné informácie.

3.Prikladajú nevhodné fotografie
„Pred pár rokmi som hľadal niekoho na výkonnú pozíciu a dostal som žiadosť od muža, ktorý považoval jeho fotografiu v tesných zelených šortkách za životopisu hodnú,“ sťažuje sa Sullivan. Uchádzačom radí, aby fotku nepripájali, teda pokiaľ nechcú, aby ich na jej základe diskriminovali.

4.Menia pohovor na piknik
Tjoengová hovorí, že videla už priveľa kandidátov, ktorí si na pohovor priniesli jedlo a nápoje. Považuje to za veľmi neprofesionálne, pretože to pôsobí rušivo a vy vyzeráte nemotivovane a nesústredene.

5.Nervy pred pohovorom si upokojujú drinkom
Ukázať sa na pohovore mierne pod parou či rozprávať o sobotňajšom záťahu, je jednoznačne zlý nápad. Na pohovor predsa prichádzate, lebo chcete pracovať.


Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


Viac o téme: Práca Pohovor Chyba Trapas Problém Uchádzač Nepríjemný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: news.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy