Hľadanie práce v zahraničí: Veľká Británia

Pred cestou za hľadaním práce do zahraničia sa pripravte.Pred cestou za hľadaním práce do zahraničia sa pripravte. Zdroj: photl.com

Pred odchodom za prácou do Veľkej Británie si nezabudnite doma vybaviť všetky potrebné dokumenty. Avšak aj príchod do krajiny je spojený s viacerými úradnými „papierovačkami“.

Ako funguje systém hľadania práce vo Veľkej Británii? Existuje viacero možností, ako si prácu môžete nájsť. Zamestnávatelia propagujú pracovné pozície v národnej a miestnej tlači, na internetových stránkach spoločností, v súkromných a verejných agentúrach práce a na veľtrhoch práce. Zoznam pracovných miest nájde napríklad na stránke Borders Agency alebo na portály European Job Mobility (EURES). Pracovné miesta sú označené, či je zamestnávateľ ochotný prijať záujemcov z iného členského štátu Európskej únie.
 

5 krokov k práci vo Veľkej Británii, ktoré nesmiete vynechať

  1. Vytvorenie životopisu
    Na stránke EURES môžete nájsť vzor Európskeho životopisu a po zaregistrovaní si môžete vytvoriť životopis podľa vzoru na tejto stránke.
     
  2. Uvedenie skúseností
    Ak nemáte dostatok pracovných skúseností, do životopisu uveďte napríklad dobrovoľnícku prácu alebo stáž v spoločnosti. Preukážete tým odhodlanie pracovať.
     
  3. Overenie kvalifikácie
    Kvalifikáciu, ktorú ste nadobudli na Slovenku si v cudzine musíte nechať overiť.  Vo Veľkej Británii sa uznáva v National Academic Recognition Information Centre.
     
  4. Uvedenie referencie
    Referenciu vám môže poskytnúť bývalý zamestnávateľ alebo univerzitný profesor. Príležitostne môže byť aj referentom blízka osoba, ak zamestnávateľ požaduje referenciu o vašom charaktere. Je však potrebné, aby referencia bola napísaná v anglickom jazyku a aby dotyčná osoba rozprávala po anglicky.
     
  5. Pripravenosť na pohovore
    Na pracovný pohovor príďte načas. Dopredu si vyhľadajte informácie o spoločnosti a pripravte si otázky, ktoré sa týkajú pracovnej pozície a spoločnosti. Mali by ste presne vedieť, čo sa od vás bude očakávať, aké budete mať platové a pracovné podmienky a na koľko dní dovolenky máte nárok.

Pred príchodom do Veľkej Británie...

Na vstup do Veľkej Británie nepotrebujete víza. Budete však potrebovať pas s 10-ročnou platnosťou alebo platný občiansky preukaz. Voľný pohyb a pobyt v krajine má povolenie občan Európskej hospodárskej oblasti (EEA) a Švajčiarska.

Ak však plánujete pracovať v krajine viac ako 1 mesiac, musíte sa zaregistrovať „Pracovným potvrdením o evidencii“ (WRS). Samostatne zárobkové činné osoby sa nemusia registrovať do WRS, ale musia sa zaregistrovať na Daňovom a colnom úrade (HMRC). Môžu tak urobiť telefonicky na linke Newly Self-Employed.

V prípade, že nezískate prácu v krajine, môžete požiadať o príspevok v nezamestnanosti. Nezabudnite si však so sebou priniesť formulár E301, ktorý potvrdzuje sumu vašich príspevkov zo Sociálnej poisťovne, v ktorej ste platili poistné. Ak už však poberáte príspevok v nezamestnanosti na Slovensku a chcete si ho preniesť do Anglicka budete potrebovať formulár E303.

Ak ste študent denného štúdia, zoberte si so sebou kartu ISIC, s ktorou budete mať nárok na zľavy na cestovanie a vstupy.
 

Po príchode do Veľkej Británie...

Zaregistrujte sa u miestneho praktického lekára (General practitioner). Takto získate prístup k Národnej zdravotnej službe (NHS). Pozor však na to, že nie všetci zubári vás ošetria na základe NHS, väčšina zubárov má súkromnú prax.

Ak budete v krajine pracovať, musíte si požiadať o Národné poistné číslo (NI – National Insurance Number). Toto číslo je vám pridelené na celý život.

Nezabudnite si ani založiť bankový účet, na ktorý vám bude zamestnávateľ odvádzať mzdu. Banky však na jeho založenie budú od vás požadovať vyplnenie viacerých dokumentov a formulárov.

Ak prichádzate do hosťovskej krajiny na vašom aute a budete sa tu zdržiavať viac ako 6 mesiacov, musíte vaše vozidlo zaregistrovať na miestnom úrade a zaplatiť hostiteľskej krajine registračnú daň. Taktiež budete musieť absolvovať pravidelnú technickú prehliadku vozidla staršieho ako 3 roky a zaplatiť poistku.
 

Pracovné podmienky v krajine

Vo Veľkej Británii je možné pracovať od veku 14 až 16 rokov. V tomto veku však deti môžu vykonávať iba ľahšie práce. Niektorí zamestnávatelia zamestnávajú iba ľudí od veku 18 rokov. Pracovný čas v o Veľkej Británii je vymedzený na osem hodín denne, čo predstavuje najviac 40 hodín týždenne. Maximálny počet odpracovaných hodín do týždňa je 48.

  • Nesmie sa pracovať medzi 22.00 a 6.00 hod. a medzi 23.00 a 7.00 hod.
  • Potrebné je dodržiavať 12 hodinové prestávky medzi každým pracovným dňom
  • Počas pracovného dňa má zamestnanec nárok po odpracovaní štyroch a pol hodiny na 30 minútovú prestávku
  • Zamestnanci musia mať 2 dni v týždni voľno
  • Nárok na dovolenku majú zamestnanci zo zákona najmenej 5,6 týždňov (alebo 28 dní dovolenky ak pracujú 5 dní v týždni)
  • Vo Veľkej Británii je 8 stálych dní voľna a štátnych sviatkov (platí do pre Anglicko, Wales a Škótsko), v Severnom Írsku je 10 stálych dní voľna a štátnych sviatkov
     

Hľadáte si prácu vo Veľkej Británii? Pracovné ponuky nájdete aj na pracovnom portáli Kariera.sk.

Viac o téme: Anglicko V Veľká Británia Práca Hľadanie Zahraničie Wales Práce Škótsko Zahraničí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Eures.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy