Hľadanie práce v zahraničí: Rakúsko

Najvýhodnejšia forma práce je v Rakúsku na trvalý pracovný pomer.Najvýhodnejšia forma práce je v Rakúsku na trvalý pracovný pomer. Zdroj: photl.com

V Rakúsku je možné pracovať od veku 15 rokov. Zákonník práce však upravuje vek pracujúcich osôb v súkromnom sektore na minimálne osemnásť rokov. Štandardný pracovný čas podľa zákona je 8 hodín za deň a 40 hodín do týždňa. Môže sa ale stať, že v niektorých podnikoch je stanovené podľa kolektívnej zmluvy kratší pracovný čas. A to 38 hodín.

Najvýhodnejšia forma práce je v Rakúsku na trvalý pracovný pomer. Zamestnanci majú nárok na dovolenku, ochranu proti prepusteniu a sú sociálne poistený. Ľudia však pracujú aj na skrátený pracovný úväzok a to hlavne maloobchode a veľkoobchode. Takíto zamestnanci si však musia platiť úrazové poistenie a dobrovoľne zdravotné a dôchodkové poistenie. Úlohou zamestnávateľa je ich nahlásenie do zdravotnej poisťovne.

Ak chcete v Rakúsku pracovať v oblasti stavebníctva, niektorí zamestnávatelia môžu s vami uzatvoriť pracovnú zmluvu na dobu určitú. Ak sa rozhodnete pracovať na voľnej nohe, máte plnú ochranu zo sociálneho poistenia, ale musíte si hradiť poistenie v nezamestnanosti.  Pri tejto forme práce sa odvádzajú poplatky Komore práce, vďaka ktorej sú zamestnanci krytí odstupným zo Zamestnaneckého zaopatrovacieho fondu (MitarbeiterInnenvorsorge).

Fakty o práci v Rakúsku:

  1. Pri dohovore o pracovnom pomere na trvalý pracovný pomer je potrebné uzatvoriť  pracovnú zmluvu (Arbeitsvetrag) aj so všetkými náležitosťami.
     
  2. Práca nadčas musí byť podľa zákona odmenená finančnou odmenou a časovým bonusom.
     
  3. Od roku 2002 majú muži aj ženy rovnaké právo pracovať počas noci. Jedine tehotné a kojace ženy a mladiství do 18 rokov nemôžu pracovať v noci.
     
  4. Zamestnanci majú nárok na 25 dní platenej dovolenky v roku. Po odpracovaní 25 rokov sa nárok na dovolenku zvyšuje na 30 pracovných dní.
     
  5. Na materskú dovolenku odchádza žena 8 týždňov pred očakávaným narodením dieťaťa a končí 8 týždňov po ňom. Počas tohto obdobia sa jej namiesto platu vypláca dávka v materstve. Nárok na materskú majú aj nezávislé podnikateľky (ženy na voľnej nohe).
     
  6. Priemerný hrubý ročný plat v Rakúsku je okolo 29-tisíc eur. Najnižší majú pracujúci v Tirolsku a najvyšší v Dolnom Rakúsku.

Pozrite si aktuálne pracovné ponuky z Rakúska.

 

 

 

Viac o téme: Práca Rakúsko Hľadanie Zahraničie Práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Eures.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy