Hľadanie práce v zahraničí: Česká republika

Pred odchodom do zahraničia si zistite všetky potrebné informácie o živote a práci v krajine.Pred odchodom do zahraničia si zistite všetky potrebné informácie o živote a práci v krajine. Zdroj: photl.com

K českým susedom sa sťahuje za prácou veľa Slovákov. Vďaka blízkosti jazyka, neveľkej vzdialenosti, či spoločenskej a kultúrnej blízkosti. Pred samotným sťahovaním si však zistite všetky potrebné informácie.

Minimálny vek na zamestnanie v Česku je šestnásť rokov. Do veku 18 rokov je však potrebný súhlas rodičov alebo tútorov. Pokiaľ sa rozhodnete prísť do krajiny a hľadať si tu prácu po dobu viac ako tridsať dní, musíte požiadať o povolenie k pobytu na cudzineckej polícií, kde zároveň nahlasujete miesto pobytu. Urobiť by ste tak mali do 30 dní. Trvalý pobyt je možné získať, ak budete na území Českej republiky žiť a nepretržite pracovať 3 roky alebo ak máte nepretržite prechodný pobyt po dobu 5 rokov.

Ešte pred samotným vycestovaním je potrebné, aby ste požiadali v zdravotnej poisťovni o vydanie Európskeho preukazu zdravotného poistenia. Ak už do Českej republiky odchádzate za istou prácou a máte podpísanú pracovnú zmluvu, musíte sa odhlásiť zo zdravotnej poisťovne v Slovenskej republike. Zdravotné odvody bude za vás platiť zamestnávateľ do zdravotnej poisťovni v ČR. Na zdravotné poistenie zamestnanec odvádza 4,5 % a na sociálne zabezpečenie 6,5 % z hrubej mzdy. Zamestnávateľ zároveň platí za svojich zamestnancov zdravotné poistenie vo výške 8 % z hrubých miezd. Poistné na sociálne zabezpečenie odvádza zamestnávateľ vo výške 26 % z objemu hrubých miezd.

Fakty o práci v Českej republike:

  1. Každá pracovná zmluva musí mať písomnú formu, či už budete pracovať na dobu neurčitú alebo určitú. Skúšobná doba môže byť stanovená od 1 do 3 mesiacov.
     
  2. Maximálna týždenná dĺžka pracovného času je 40 hodín a nemôže presiahnuť 9 hod. na deň.
     
  3. Nárok na dovolenku máte po dobu 4 týždňov. Predĺženie dovolenky však môže stanoviť kolektívna zmluva.
     
  4. Minimálna mzda je pevne stanovená vládou. Jej výška bola v roku 2012 stanovená na 8-tisíc Kč/mesačne. Podľa posledných údajov zo štatistického úradu Eurostat, minimálna mzda v ČR bola v júli tohto roka 308,3 eur.
     
  5. Najvyššie príjmy majú obyvatelia Prahy, Stredočeského a Plzenského kraja. Priemerná mzda je 26 067 Kč.
     
  6. Podnikať môžete v ČR nad 18 rokov. Najprv sa musíte zaregistrovať na Živnostenskom úrade alebo v prípade založenia obchodnej spoločnosti, ju musíte zapísať do Obchodného registra. Ďalej sa musíte prihlásiť na daňovom úrade. Ak sa rozhodnete založiť obchodnú spoločnosť potrebujete adresu sídla spoločnosti, otvoriť si bankový účet a cudzinec potrebuje aj povolenie od Cudzineckej polície. V prípade registrácie živnosti je potrebný certifikát o spôsobilosti pre danú činnosť alebo o ukončení druhostupňového vzdelania. Registrácia v komore živnostníkov je dobrovoľná. V prípade produkcie potravín a materiálov s potenciálnym dosahom na zdravie obyvateľov musí podnikateľ žiadať povolenie od okresnej hygienickej stanice.

Pred vycestovaním nezabudnite na potrebné dokumenty:

  1. Cestovný pas alebo občiansky preukaz
  2. Výpis z registra trestov (niektoré organizácie ho môžu požadovať kvôli výkonu práce)
  3. Pracovná zmluva (ak už máte vo firme dohodnuté presné podmienky)
  4. Originály diplomov a odborných certifikátov (uistite sa, či je potrebné nostrifikovať vašu kvalifikáciu v cudzine)
  5. Vodičský preukaz
  6. Fotografie na dokumenty
  7. Jazykový a úradný preklad potrebných dokladov o vzdelaní alebo získanej kvalifikácií

Hľadáte si prácu v Českej republike? Momentálne máme pe vás viac ako 1900 pracovných ponúk.

 

Viac o téme: Odchod Krajina Práca Česko Život Česká Zahraničie Cudzina Republika ČR
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Eures.sk; Eurostat.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy