8 každodenných návykov, vďaka ktorým budete podľa psychológov múdrejší

Hovorí sa, že nikto učený z neba nespadol, a to je naozaj pravda. Existuje viacero spôsobov, ako môžete rozvíjať svoju inteligenciu. Nemali by ste s tým prestávať ani po skončení školy. Aj keď si možno myslíte, že múdrejším sa už nemôžete stať, opak je pravdou. Niekedy stačí naozaj málo. Osvojte si tieto návyky a venujte sa im každý deň. Podľa psychológov ide o zaručený spôsob, ako zvýšiť svoju dlhodobú inteligenciu.

Niečo si prečítajte

Nemusíte prečítať celú knihu, úplne postačí aj kapitola, prípadne nejaký zaujímavý článok. Čítanie totiž stimuluje mozog, vystavuje vás novým myšlienkam a rozširuje slovnú zásobu. Môže dokonca zvýšiť vašu mozgovú kapacitu, vďaka čomu môžete zlepšiť svoju pamäť. 

Aspoň jeden nový fakt denne

Keď už trávite čas na internete, využívajte ho rozumne. Namiesto sociálnych sietí vyhľadávajte rôzne zaujímavosti a nové fakty, ktorých je neúrekom. Stačí, keď sa denne naučíte jednu novú vec. Tým nielen, že získate nové vedomosti, ale budete budovať aj svoju inteligenciu a pamäť. Nikdy neviete, kedy sa vám tieto informácie zídu v budúcnosti. 

Trénujte svoj mozog 

Krížovky, hádanky, sudoku, hlavolamy, pamäťové hry alebo puzzle. Existuje množstvo spôsobov, ako trénovať svoj mozog a tým zvyšovať svoju inteligenciu. Nájdite si na tieto činnosti aspoň pár minút denne. Zvyšujú dokonca produkciu dopamínu, ktorý reguluje náladu, pamäť a koncentráciu. Môžete pri nich aj dobre  „vypnúť“ od okolitého sveta. 

Venujte sa novej zručnosti

Nájdite si novú záľubu a venujte sa každý deň jej rozvoju. Môžete sa učiť nový jazyk, chodiť na kurzy či prednášky. Dôležité je vytvoriť si návyk a zároveň výzvu, aby ste napredovali a nevzdávali sa. Budete mať pred sebou cieľ, ktorý chcete naplniť. Podľa odborníkov ide o skvelý spôsob, ako rozvíjať svoj mozog. 

8 každodenných návykov, vďaka Galéria fotiek (2)

Rozvíjajte svoje kritické myslenie 

Neverte všetkému, čo vidíte a počujete, ale začnite si fakty overovať. Môžete napríklad spochybňovať aj vlastné predpoklady a pozerať sa na ne z inej perspektívy. Vďaka tomu môžete prísť na nové myšlienky a dokonca budete viac otvoreným. 

Majte zdravý životný štýl 

Venujte sa nejakej fyzickej aktivite, ktorá nielen že podporuje zdravie, ale aj zlepšuje náladu a koncentráciu. Zároveň si doprajte potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Mozog podporujú aj ovocie, zelenina, bielkoviny, celozrnné výrobky, antioxidanty či omega-3 mastné kyseliny. A nezabúdajte ani na kvalitný spánok, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri regenerácii a upevňovaní pamäte. 

Meditujte

Aby ste zlepšili svoje sústredenie a pozornosť, môžete zaradiť do svojho dňa aj meditácie. Stačí aj 10 minút denne, no takáto maličkosť vám môže výrazne pomôcť. Podľa výsledkov štúdie sa u ľudí, ktorí pravidelne meditovali, zvýšilo IQ v priemere o 23 %. 

Socializujte sa

Netrávte čas len sami, ale nájdite si chvíľu aj na rodinu, priateľov a blízkych. Malo by ísť ale o zmysluplné sociálne interakcie, ktoré vám pomôžu udržať vašu myseľ v pohybe a zlepšia kognitívne funkcie. 

Viac o téme: Inteligencia Návyky Ako byť múdry
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Hack Spirit | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy