Prečo patria Dáni medzi najšťastnejšie národy? Inšpirujte sa HYGGE a naučte sa tešiť z maličkostí.

Patríte aj vy medzi obrovské množstvo ľudí, ktoré sa v dnešnej uponáhľanej dobe necháva často pohltiť prácou a nedokáže si na nič nájsť čas? Žijeme v mylnej predstave, že úspešný človek musí mať kariéru, rodinu, nádherný domov a reprezentatívny vzhľad. Všetku energiu sústredíme jedným smerom a zabúdame pritom na podstatu. Existuje šťastie ukryté v maličkostiach každodenného života? Áno. Zoznámte sa s fenoménom HYGGE.

Čo je HYGGE?

Viete, prečo sú Dáni najšťastnejším národom na svete? Aké je ich tajomstvo pokojného a radostného života? Odpoveď je jednoduchšia, ako by ste čakali a možno vás prekvapí. Spočíva v životnej filozofii zvanej hygge.

Slovo Hygge (vyslovené ako hue-gah) má pôvod v dánčine, doslovný slovenský preklad by ste hľadali márne. Súvisí s nachádzaním útočiska, bezpečia, oddychu, no zároveň aj objavovaním vnútornej energie a odvahy. Pre každého môže znamenať hygge niečo iné, neexistuje presný návod ani model, ktorým by sme sa mali doslovne riadiť. Vo všeobecnosti znamená pocit, ktorý každý pozná – útulnosť, pohodlie, príjemnosť. Hlavnou pointou je priniesť do života pokoj a radosť.

V čom spočíva veľká obľuba HYGGE?

Hygge sa často považuje za typickú črtu dánskeho spôsobu života, no vo svojej podstate je hygge univerzálnym konceptom pre všetkých ľudí na svete. Týmto fenoménom typickým pre Dánov, sa môže inšpirovať každý človek, ktorý pociťuje potrebu poľaviť zo životného tempa.

Hygge je stav, v ktorom sa nachádzame, keď máme usporiadané vzťahy sami so sebou, so svojim partnerom, kolegami v práci, s daňovým úradom a v neposlednom rade so svojím vnútrom. Hyggeling atmosféra dáva človeku možnosť byť sám sebou, bez toho aby sa stretol s odsúdením.

Najdôležitejšie je prehodnotiť svoj aktuálny životný štýl a určiť si správne hodnoty. Úzko súvisí so spomalením hektického spôsobu života a užívaním si jedinečných okamihov prítomnosti. Podstatné sa stáva nie to čo vlastníme, ale to čo vieme, čím sme a s kým trávime svoj voľný čas.

Ako vyzerá hygge v praxi?

To v akej podobe sa hygge prejaví vo vašich životoch je už na každom z vás. Hygge sú vzácne okamihy bežného života, ktoré vám robia radosť. Stačí si ich len vychutnať.

Milovníkov kávičky určite poteší termín Caféhygge, jedná sa napr. o príjemne strávený čas v kaviarni s priateľmi, kedy môžete preberať rozličné témy, bez toho aby vás tlačil čas, vychutnávať si dobré jedlo a nápoje. Počuli ste o Familiehygge? Čo takto si spraviť v sobotu rodinné hygge? Venujte sa so svojimi najbližšími aktivite, ktorú považujete za hyggeling, napr. spoločenské hry alebo spoločné varenie. Pozdáva sa vám predstava filmového večera stráveného z pohodlia domova? Áno, aj to je hygge.       

Nemusíte ísť do luxusnej reštaurácie, aby ste dosiahli gastronomický zážitok. Hygge vám ukáže, že skutočné čaro okamihov spočíva v jednoduchosti. Napečte si domáci chlieb a vyberte sa na piknik so svojou rodinou. Nemusíte plánovať drahé výlety plné atrakcií, aby ste zaujali vaše ratolesti. Vyberte sa na prechádzku do lesa a doprajte si dostatok času na vnímanie podnetov okolo vás. Spievanie vtákov, tečúci potok či obdivovanie prírody vôkol seba. Áno, aj to je hygge. Základom je vychutnávať si prítomnosť a zabudnúť na každodenné starosti ako nepoprataná kuchyňa, nedokončená pracovná povinnosť, nevyplatený účet za telefón atď.

    „Hygge je skôr o atmosfére a zážitku ako o veciach. Ide o to byť s ľuďmi, ktorých milujeme. Pocit domova. Pocit, že sme v bezpečí, že sme chránení pred svetom a dovoľujeme si poľaviť v ostražitosti.“ Meik Wiking, riaditeľ inštitútu pre výskum šťastia a autor knihy Malá kniha HYGGE: Dánske umenie šťastného života

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy