Hrozí mi strata práce. Budem mať nárok na podporu?

Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky.Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky. Zdroj: photl.com

Od 2. novembra 2010 som zamestnaná. Hrozí mi však, že od septembra budem nezamestnaná. Budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti? Čítal som aj informácie o poistení v nezamestnanosti, no nie som poistený v nezamestnanosti. Čo môžem robiť?

Poradňa:  Poistenie v nezamestnanosti je poistenie pre prípad straty príjmu z činnosti zamestnanca v dôsledku nezamestnanosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku nezamestnanosti. Poistencami na účely tohto poistenia sú všetci zamestnanci a poistné za nich odvádza zamestnávateľ. Suma poistného býva uvedená aj na vyúčtovaní mzdy na výplatnej páske.

Nárok na dávku v nezamestnanosti, t.j.  podporu, sa posudzuje podľa doby trvania pracovného pomeru pred zaradením do evidenciu uchádzačov o zamestnanie a podľa toho, či sa jednalo o pracovný pomer na dobu určitú alebo na dobu neurčitú.

Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky. Ak zamestnanec pracoval v pracovnom pomere na dobu určitú, má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie:

a) bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky a

b) nebol povinne poistený v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca.

Povinne dôchodkovo poistenými v nezamestnanosti sú od 1. januára 2013 aj zamestnanci pracujúci na základe dohôd o vykonaní práce a dohôd o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom.

Nárok na dávku v nezamestnanosti sa  uplatňuje v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu na základe písomnej žiadosti, ktorú poistenec  predkladá spolu s písomným oznámením o zaradení poistenca do evidencie uchádzačov o zamestnanie, ktoré vydá Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.  Žiadosť o dávku v nezamestnanosti je zverejnená na webovej stránke Sociálnej poisťovne, kde je zverejnené aj tlačivo Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti, ktoré je tiež potrebné predložiť.

Predtým, ako poistenec požiada o podporu v nezamestnanosti, musí sa zaregistrovať na miestne príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Podmienky a postup pri evidencii je zverejnený na stránke úradu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poistenie V Nezamestnaní Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy