Skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca

poradňaporadňa

Momentálne som zamestnaný, ale dostal som oveľa lepšiu ponuku a samozrejme, že ju chcem využiť. Problém je v tom, že mám zmluvu na dobu neurčitú a potrebujem byť uvoľnený z práce od 12.07.2010. Je na to nejaký spôsob okrem ľudskej inteligentnej dohody so zamestnávateľom, aby ma uvoľnil bez toho, aby mi siahol na plat? Ide mi vlastne o to, že pokiaľ by som neprišiel do práce, a dostal by som výpoveď za hrubé porušenie pracovnej disciplíny, či má zamestnávateľ právo mi siahnuť na plat, čo sa týka tej minimálnej mzdy na páske, lebo samozrejme, že to, čo dostávam na ruku, tak s tým sa môžem rozlúčiť.

Poradňa: Zamestnanec môže skončiť pracovný pomer so zamestnávateľom výpoveď aj bez uvedenia dôvodu , dohodou ako aj okamžitým skončením. K okamžitému skončeniu pracovného pomeru môže dôjsť len v prípadoch uvedených v Zákonníku prácu. v AK je daná výpoveď, plynie výpovedná doba, ktorý trvá zvyčajne dva mesiace .Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu v sume priemerného zárobku tohto zamestnanca za jeden mesiac, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

Ak nebola daná výpoveď a zamestnávateľ okamžite skončil pracovný pomer so zamestnancom z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny, zamestnávateľ nemôže zamestnancovi znížiť odmenu za opracovaný čas. Tým nie je dotknutý nárok zamestnávateľa na náhradu škody.


12.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy