Úprava pracovného času žien a mužov starajúcich sa o deti

proadňaproadňa

Pracujem v 1-zmennej prevádzke a mam 3 ročné dieťa. Pokúšam sa dohodnúť so zamestnávateľom o úprave pracovného času, ale personálna pracovníčka mi povedala, § 164 sa tyká len osamelých žien a mužov starajúcich sa o deti. A ja som vydatá a žijem s manželom. Otázkou je, či sa to týka žien a mužov starajúcich sa o deti do 15 r bez ohľadu na to či sú to osamelé matky a otcovia.

Poradňa: Znenie ustanovenie § 164 Zákonníka práce je nasledovné: (1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.3) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.

Povinnosti zamestnávateľa v oblasti úpravy pracovného času tehotných zamestnankýň a zamestnankýň a zamestnancov starajúcich sa o dieťa sú v tomto prípade nasledovné: Zamestnávateľ je povinný vyhovieť žiadosti tehotnej zamestnankyne, alebo zamestnankyne alebo zamestnanca trvale sa starajúcich o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú pre zamestnanca vhodnú úpravu pracovného času. Zamestnávateľ sa môže zbaviť tejto povinnosti v prípadoch, keď to od neho nemožno spravodlivo požadovať, napr. ak by toto riešenie ohrozovalo jeho prevádzkové potreby . V prípade sporu príčinnú súvislosť medzi zamestnancom požadovanou úpravou pracovného času a jej potenciálnymi negatívnymi následkami pre zamestnávateľa je povinný preukázať zamestnávateľ (dotknutému zamestnancovi, prípadne orgánom inšpekcie práce, alebo dokonca súdu).


12.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy