Som tehotná a bez peňazí. Ako ďalej postupovať?

Ak má čitateľka viac ako 25 rokov a nemá žiaden príjem, ani majetok, sumu nárokov v hmotnej núdzi môže tvoriť dávka pre jednotlivca vo výške 61,60 eur.Ak má čitateľka viac ako 25 rokov a nemá žiaden príjem, ani majetok, sumu nárokov v hmotnej núdzi môže tvoriť dávka pre jednotlivca vo výške 61,60 eur. Zdroj: thinkstock.com

Poberám podporu v nezamestnanosti, ktorá mi už bude končiť. Som tehotná vo štvrtom mesiaci tehotenstva. Ako mám ďalej postupovať? Hľadám si prácu a chodím sa hlásiť na úrad práce, ale nikde ma nechcú zamestnať na pracovnú zmluvu. Pri dohode ponúkajú smiešne sumy. Keď mi skončí podporná dávka, do pôrodu budem bez peňazí. Mám nárok na pomoc v hmotnej núdzi?

Poradňa:  Právne vzťahy pri poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi upravuje zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Hmotná núdza je stav, keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima a členovia domácnosti si nevedia alebo nemôžu prácou, výkonom vlastníckeho práva alebo iného práva k majetku a uplatnením nárokov zabezpečiť príjem alebo zvýšiť príjem. Hmotná núdza sa zisťuje posúdením príjmu, majetku a možnosti uplatnenia nárokov členov domácnosti.

Suma pomoci v hmotnej núdzi sa určí ako rozdiel medzi úhrnom súm nárokov uvedených v zákone o pomoci v hmotnej núdzi a úhrnom súm príjmu.

„Na základe uvedených informácií , bez predloženia dokladov potrebných na posúdenie splnenia podmienok nároku na dávku a jednotlivé príspevky, nie je možné jednoznačne posúdiť, či čitateľke vznikne nárok na pomoc v hmotnej núdzi,“ hovorí Veronika Černá  z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Domácnosť na účely zákona o pomoci v hmotnej núdzi tvoria rodičia a deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem nižší ako mesačná minimálna mzda a žijú s rodičmi v domácnosti. 

Z informácií nie je zrejmé koľko má čitateľka rokov, či sa na účely hmotnej núdze posudzuje spoločne s rodičmi alebo samostatne. Ak má čitateľka viac ako 25 rokov a nemá žiaden príjem, ani majetok, sumu nárokov môže tvoriť dávka pre jednotlivca vo výške 61,60 eur, ochranný príspevok vo výške  13,50 eur a príspevok na bývanie vo výške 55,80 eur (ak preukáže splnenie podmienok nároku na príspevok na bývanie stanovených v zákone o pomoci v hmotnej núdzi).

Pomoc v hmotnej núdzi sa odníme, ak sa zmenia skutočnosti rozhodujúce na nárok na pomoc v hmotnej núdzi, napr. ak bude vyplácané materské.

„Čitateľke odporúčame, aby sa obrátila na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste jej trvalého pobytu, ktorý je príslušný rozhodovať vo veciach hmotnej núdze a kde jej poskytnú odborné poradenstvo,“ radí Veronika Černá z ÚPSVaR.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Tehotná Tehotná žena Podpora v nezamestnanosti Dávka v nezamestnanosti Pomoc v hmotnej núdzi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy