Práca na dobu určitú a tehotenstvo: Dostanem materské?

Ak sa má pracovný pomer dojednaný na dobu určitú skončiť uplynutím dojednanej doby, ide o odlišný spôsob skončenia - nie o výpoveď, preto sa nepoužijú ani ustanovenia o zákaze výpovede. Ak sa má pracovný pomer dojednaný na dobu určitú skončiť uplynutím dojednanej doby, ide o odlišný spôsob skončenia - nie o výpoveď, preto sa nepoužijú ani ustanovenia o zákaze výpovede. Zdroj: thinkstock.com

Som zamestnaná na dobu určitú do 31. decembra 2014 a zistila som, že som tehotná. Na materskú dovolenku by som mala nastúpiť na konci novembra. Chcela by som sa opýtať, ako je to s materskou dovolenkou. Budem dostávať materskú, aj keď mi zamestnávateľ ukončí pracovný pomer uplynutím doby určitej?

 

Poradňa: Materská a rodičovská dovolenka ako aj dočasná práceneschopnosť  sú ochrannou dobou, počas ktorej zamestnanec požíva zvýšenú ochranu pred výpoveďou z určitých výpovedných dôvodov. Počas ochrannej doby platí zákaz výpovede danej zamestnávateľom, napríklad z dôvodu  nadbytočnosti a to rovnako v prípade, ak je pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú, ako ja v prípade, ak chce zamestnávateľ predčasne ukončiť pracovný pomer na dobu neurčitú. 

Ak sa má pracovný pomer dojednaný na dobu určitú skončiť uplynutím dojednanej doby, ide o odlišný spôsob skončenia - nie o výpoveď, preto sa nepoužijú ani ustanovenia o zákaze výpovede. Pracovný pomer dojednaný na určitú dobu sa skončí uplynutím tejto doby, a to aj počas trvania materskej alebo rodičovskej dovolenky, v čase, kedy je zamestnankyňa tehotná alebo v čase, kedy je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného a zamestnávateľ nie je povinný navrhovať predĺženie.

Jednou z podmienok získania materskej je platenie nemocenského poistenia po dobu 270 dní za posledné dva roky. Nárok na materské vzniká od začiatku 6. týždňa pred očakávaným termínom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku 8. týždňa pred týmto dňom. Výška materského príspevku sa počíta odo dňa nástupu na materskú dovolenku. Maximálne je možné dávku na jedno dieťa poberať maximálne 34 týždňov od vzniku nároku. Ak je matka osamelá, nárok na dávku má 37 týždňov. Rozhodujúci pre začiatok výplaty materského je deň nástupu na materskú dovolenku, ktorú vypisuje lekár.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Tehotná Materstvo Výpoveď Materské Tehotenstvo Doba určitá Práca na dobu určitú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy