Zamestnávateľ ruší prevádzku. Som tehotná, čo mám robiť?

Zamestnávateľ nemôže jednostranne, bez súhlasu zamestnankyne, zmeniť jej miesto výkonu práce.Zamestnávateľ nemôže jednostranne, bez súhlasu zamestnankyne, zmeniť jej miesto výkonu práce. Zdroj: thinkstock.com

Pracujem na dobu neurčitú v predajni a som v piatom mesiaci tehotenstva. Zamestnávateľ mi oznámil, že asi bude rušiť prevádzku v mieste môjho zamestnania. Kázal mi vyčerpať si dovolenku a vraj mám isť na PN-ku. Pohrozil mi, že ak tak neurobím, ponúkne mi prácu v inej predajni asi 80 km od môjho bydliska. Zo zdravotných dôvodov však cestovať nemôžem. Od marca minulého roka nemám ani pracovnú zmluvu, neplatí za mňa odvody, nedáva mi dokonca na čas výplatu.

 

Poradňa: Ak zamestnávateľ nevydal zamestnancovi písomnú pracovnú zmluvu a porušuje aj jeho ďalšie práva, je potrebné sa obrátiť na Inšpektorát práce. Na základe ustanovenia § 42 ods. 1 Zákonníka práce, pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom a jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi. Ak zamestnávateľ nevydal pracovnú zmluvu v písomnej forme, nespôsobuje to jej neplatnosť .

Budeme vychádzať z predpokladu, že pracovný pomer je platne uzatvorený na dobu neurčitú a ako miesto výkonu práce je dojednaná konkrétna predajňa zamestnávateľa. Súčasne budeme vychádzať z predpokladu, že zamestnankyňa je tehotnou zamestnankyňou podľa Zákonníka práce, teda že písomne informovala svojho zamestnávateľa o svojom stave a predložila mu o tom potvrdenie.

Ak bude zamestnávateľ rušiť jednu svoju prevádzku, v ktorej má zamestnankyňa dojednané miesto výkonu práce, môže sa jednať o výpovedný dôvod v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) bod 1. Zákonníka práce, z dôvodu zrušenia časti zamestnávateľa. V takomto prípade neplatí zákaz výpovede tehotnej žene. Zamestnanie v takomto prípade nezaniká, ale dochádza k zrušeniu jeho časti a zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak:

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Ak sa v plnom rozsahu zrušuje prevádzka, ktorá je dojednaná ako miesto výkonu práce, zamestnávateľ pravdepodobne nebude mať možnosť ponúknuť zamestnankyni inú prácu v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto.  Zamestnávateľ nemôže jednostranne, bez súhlasu zamestnankyne, zmeniť jej miesto výkonu práce.

Ak je zamestnankyni daná výpoveď podľa  ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) alebo ak sa z rovnakého dôvodu  končí pracovný pomer dohodou, zamestnankyňa má nárok na odstupné vo výške podľa doby trvania pracovného pomeru.

Ak zamestnávateľ nedá zamestnankyni výpoveď ani spolu neuzatvoria dohodu o skončení pracovného pomeru, pričom  zamestnávateľ nebude zamestnankyni prideľovať prácu v mieste, ktoré bolo dojednané ako miesto výkonu práce, vzniká na strane zamestnávateľa prekážka v práci, za ktorú ma zamestnanec nárok na náhradu mzdy vo výške 100% svojho priemerného mesačného zárobku. 

Náhrada mzdy vo výške 60% priemerného zárobku sa poskytuje len vtedy, ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu, a  pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60% jeho priemerného zárobku. Túto dohodu nie je možné nahradiť rozhodnutím zamestnávateľa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Žena Zmena Tehotná Práce Výpoveď Tehotenstvo Výkonu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: foto:, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy