Rizikové tehotenstvo. Akú podporu dostane zamestnankyňa?

Zamestnankyňa, ktorá má rizikové tehotenstvo je na tom  podobne ako zamestnanec na PN-ke.Zamestnankyňa, ktorá má rizikové tehotenstvo je na tom podobne ako zamestnanec na PN-ke. Zdroj: photl.com

Zamestnankyňa, ktorá má rizikové tehotenstvo je na tom podobne ako zamestnanec na PN-ke. Od jedenásteho dňa PN-ky dostáva nemocenské a môže trvať až do začatia poberania materského.

Poradňa: Ak vznikne poistenkyni dočasná pracovná neschopnosť z dôvodu rizikového tehotenstva, posudzuje sa rovnako ako akákoľvek iná dočasná práceneschopnosť. To znamená, že zamestnankyni vznikne nárok na dávku nemocenské od jedenásteho dňa práceneschopnosti (prvých desať dní poskytuje zamestnávateľ náhradu príjmu), samostatne zárobkovo činnej osobe a osobe v ochrannej lehote od prvého dňa práceneschopnosti. Dobrovoľne poistená osoba musí mať splnenú aj podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti.

V prípade, ak dočasná práceneschopnosť trvá aj po vzniku nároku na materské, nárok na nemocenské zaniká od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom. V prípade, ak nárok na materské nevznikne, nárok na nemocenské môže trvať až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najdlhšie do uplynutia 52. týždňa od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti.

Sociálna poisťovňa osobitne sleduje splnenie podmienok nároku na nemocenské a osobitne splnenie podmienok nároku na materské. Ak žena splní podmienky nároku na materské, dočasná pracovná neschopnosť z dôvodu rizikového tehotenstva neovplyvňuje vznik nároku na materské.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Žena Tehotenstvo Tehotná Zamestnankyňa Materské Práceneschopnosť Tehotenstvo PN-ka Riizikové
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Sociálna poisťovňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy