Doktorandky môžu poberať materskú pod jednou podmienkou

Doktorandky aj po priznaní nároku na materské môžu pôsobiť na katedre.Doktorandky aj po priznaní nároku na materské môžu pôsobiť na katedre. Zdroj: photl.com

Doktorandky nie sú poistené ako klasický zamestnanci. Avšak podmienkou vzniku dávky majú, ak sú dobrovoľne alebo povinne nemocensky poistené alebo sú SZČO.

V prípade, ak doktorandkám dennej formy doktorandského štúdia vznikol nárok na materské, môžu si naďalej plniť povinnosti na katedre a o dávku neprídu. Podľa zákona starostlivosť o dieťa nemusí byť osobná a celodenná.

Doktorandka dennej formy doktorandského štúdia nemá postavenie zamestnanca, teda nie je ani povinne nemocensky poistená ako zamestnanec. Preto im nárok na materské vznikne iba v prípade, že sú dobrovoľne poistené, povinne nemocensky poistené ako samostatne zárobkovo činná osoba, alebo ak im plynie ochranná lehota po zániku nemocenského poistenia.

Osobitnou podmienkou vzniku nároku na materské je, aby v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola takáto osoba aspoň 270 dní nemocensky poistená. Poistenie musí trvať aj v čase vzniku nároku na materské alebo musí plynúť ochranná lehota.

Ochranná lehota je sedem dní po zániku nemocenského poistenia a osem mesiacov trvá, ak je žena v čase zániku poistenia tehotná. V prípade samoplatiteľov súčasne musí byť zaplatené poistné na nemocenské poistenie v zákonom stanovenej výške a lehote.

Viac o téme: Domáce Materská Poisťovňa Sociálna Dávka Katedra SP Doktorandka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy