Mám novú prácu. Môžem dať výpoveď počas rodičovskej dovolenky?

Zamestnanec môže dať výpoveď aj počas rodičovskej dovolenky.Zamestnanec môže dať výpoveď aj počas rodičovskej dovolenky. Zdroj: photl.com

U zamestnávateľa mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú a momentálne som na rodičovskej dovolenke a tá mi potrvá do roku 2015. Môže zamestnanec počas rodičovskej dovolenky dať svojmu zamestnávateľovi výpoveď, ak sa mu naskytla iná nová práca? Problém je, že zamestnávateľ s výpoveďou nesúhlasí a nechce ju podpísať. Zároveň sa vyhráža súdom.

Poradňa: Výpoveď je jednostranný právny úkon, nevyžaduje sa súhlas oboch zmluvných strán, takže zamestnávateľ nemusí podpisom vyjadriť svoj súhlas s výpoveďou, ale len potvrdiť skutočnosť, že výpoveď prevzal.

Ak dá zamestnanec výpoveď, jeho pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, pričom tento postup vyplýva zo zákona a ak bude zachovaný, nie je zrejmé, pre ktoré svoje práva by zamestnávateľ požadoval ochranu súdnou cestou.

Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu a može tak urobiť aj počas materskej alebo rodičovskej dovolenky. Výpoveď musí byť písomná a musí byť zamestnávateľovi doručená. Ak je zamestnankyňa na rodičovskej dovolenke, môže výpoveď poslať zamestnávateľovi poštou ako doporučenú zásielku s doručenkou. Výpoveď sa považuje za doručenú, ked ju zamestnávateľ prevezme alebo aj v prípade, ak sa zásielka vráti ako nedoručiteľná  alebo ak zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne (vrátenie zásielky ako aj odmietnutie prevzatia zásielky sa vyznačuje na zásielke).             

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá začne plynúť prvý deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede; upozorňujeme, že podstatný je dátum doručenia výpovede zamestnávateľovi, nie dátum, kedy bola výpoveď daná na pošte na prepravu. Ak bola výpoveď doručená napr. 4. marca, výpovedná doba začne plynúť od 1. apríla. Výpovedná doba zamestnanca trvá dva mesiac, ak  pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok; do trvania pracovného pomeru sa započítava aj doba materskej alebo rodičovskej dovolenky. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac.

Počas plynutia výpovednej doby pracovný pomer stále trvá a to aj v prípade, ak je zamestnankyňa na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Po skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní, tzv. zápočtový list. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Dovolenka Výpoveď Skončenie Počas Pracovného Pomeru Rodičnovská Rodičovskej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy