Som na materskej. Kedy si môžem čerpať dovolenku?

Medzi materskou a rodičovskou dovolenkou je možné nastúpiť do práce a čerpať dovolenku.Medzi materskou a rodičovskou dovolenkou je možné nastúpiť do práce a čerpať dovolenku. Zdroj: photl.com

Na materskú dovolenku som nastúpila dňa 26. októbra 2012. Pracovnú zmluvu mám na dobu určitú do 30. septembra 2017. V práci mi bolo povedané, že počas materskej dovolenky mi nabehne dovolenka, ktorú si môžem vyčerpať po jej skončení. Je možné po skončení materskej dovolenky nastúpiť do práce len kvôli vyčerpaniu dovolenky a potom ísť na rodičovskú dovolenku? Totiž budem mať okolo 25 dní dovolenky, tak nerada by som bola keby mi prepadla. Zamestnávateľ mi ju určite nepreplatí. Mohli by ste mi poradiť zákon, v ktorom sa to uvádza?

Poradňa: Pracovný pomer je uzatvorený na dobu určitú až do roku 2017, pričom nie je známe kedy vznikol a či už bol predlžovaný alebo opätovne dojednaný. V roku 2012 platila právna úprava, podľa ktorej bolo možné dojednať pracovný pomer na dobu určitú najviac na tri roky (od roku 2013 je možné trvanie najviac na dva roky).

V zmysle ustanovenia § 48 ods. 1 Zákonníka práce, ak v pracovnej  zmluve neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na dobu dobu určitú, pracacovný pomer je dohodnutý na dobu neurčitú.  Zákon stanovoval aj stanovuje určité výnimky, kedy je možné ďaľšie predĺženie alebo opätovné dojendanie pracovného pomeru aj nad tri roky/aktálne dva roky, a to napr. v prípade zastupovania zamestnanca počas rodičovskej dovolenky a pod. V tejto súvislosti je potrebné  posúdiť, či bol pracovný pomer platne dojednaný na dobu určitú podľa právnych predpisov platných v čase vzniku alebo či bol platne predĺžený  alebo opätovne dojednaný  podľa právnych predpisov platných v čase jeho predĺženia resp. opätovného dojednania. Ak neboli dodržané podmienky vzniku pracovného pomeru na dobu určitú, je pracovný pomer dojednaný na dobu neurčitú.

Medzi materskou a rodičovskou dovolenkou je možné nastúpiť do práce a čerpať dovolenku, ale upozorňujeme, že zamestnankyňa je povinná najmenej jeden mesiac vopred oznámiť zamestnávateľovi deň nástupu, prerušenia a skončenia materskej alebo rodičovskej dovolenky. Súčasne, čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ, takže ak sa zamestnankyňa chce vrátiť do práce po materskej dovolenke a čerpať dovolenku, je potrebné nechať si vopred schváliť čerpanie dovolenky spôsobom obvyklým u zamestnávateľa.

Dovolenku, ktorú si zamestnanec nevyčerpal v kalendárnom roku, v ktorom na ňu vznikol nárok, je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi tak, aby su ju mohol vyčerpať najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak si však zamestnankyňa nemohla vyčerpať dovolenku ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, a to práve z dôvodu čerpania materskej alebo rodičovskej dovolenky, nevyčeranú dovolenku jej zamestnávateľ poskytne po čerpaní materskej alebo rodičovskej dovolenky.

Z uvedených ustanovení § 113 a §116 Zákonníka práce vyplýva, že nárok zamestnakyne na dovolenku nezanikne a nevyčerpanú dovolenku môže čerpať po skončení materskej dovolenky a následne nastúpiť na rodičovskú dovolenku alebo môže plynule pokračovať z materskej dovolenky v rodičovskej dovolenke a po jej skončení čerpať dovolenku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Voľno Materská Zamestnávateľ Rodičovská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy