Kvôli odmene od zamestnávateľa nemá žena nárok na materskú

Ak žena dostane odmenu od zamestnávateľa, nemá nárok na materskú v danom mesiaci.Ak žena dostane odmenu od zamestnávateľa, nemá nárok na materskú v danom mesiaci. Zdroj: photl.com

Ak by žena počas materskej dostala napríklad odmenu, ktorá jej vyplýva z kolektívnej zmluvy, ako napríklad pri životnom jubileu, nemôže jej byť v danom mesiaci vyplatená materská, pretože má príjem od svojho zamestnávateľa.

Sociálna poisťovňa  vlani vyplatila 290.654 dávok materskej. Priemerne mesačne poberalo túto dávku 24.221 mamičiek a osôb starajúcich sa o deti spravidla vo veku do šesť mesiacov, pričom priemerná výška tejto dávky bola 443,39 eura.

V súvislosti so zmenami práce na dohodu platnými od januára tohto roka SP zaznamenala množstvo otázok, ktoré sa viažu na poberanie materskej dávky. Nárok na jej výplatu by zamestnankyňa stratila len v prípade, ak by mala príjem z toho istého pracovnoprávneho vzťahu, z ktorého jej vznikol nárok na materské. Ak sa zamestná na dohodu, uzatvorí počas poberania iný pracovnoprávny vzťah, výplatu dávky jej táto skutočnosť neohrozí.

Materské neohrozí ani príjem od jej zamestnávateľa, ktorý sa viaže na obdobie pred nástupom na materskú dovolenku, napríklad ak jej vyplatí odmeny za vykonanú prácu v období pred nástupom na materskú. Naopak, ak by počas materskej dostala napríklad odmenu, ktorá jej vyplýva z kolektívnej zmluvy (napríklad pri životnom jubileu), nemôže jej byť v danom mesiaci vyplatená materská, pretože má príjem od svojho zamestnávateľa, resp. z poistného vzťahu, z ktorého sa jej vypláca materská.

Iné ako u zamestnankyne je to v prípade samostatne zárobkovo činnej osoby a dobrovoľne poistenej osoby, ktoré môžu mať akýkoľvek príjem bez toho, aby tento mal vplyv na výplatu materskej dávky.

Ak žena pracujúca na dohodu poberá materskú dávku, jej zamestnávateľ odvádza len poistné na úrazové poistenie, nakoľko v čase poberania dávky platí vylúčenie povinnosti platiť poistné na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti aj garančné poistenie. Samotné poistenie jej však trvá.

Viac o téme: Dovolenka Na Domáce Materská Nárok Vyplatenie Materskej Materskú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy