Môžem skončiť pracovný pomer dohodou počas rodičovskej dovolenky?

poradnaporadna

Som na rodičovskej dovolenke a 10.9.2011 syn dovŕši 3 roky. Je možné podpísať so zamestnávateľom dohodu o ukončení pracovného pomeru už teraz v auguste s tým, že pracovný pomer ukončíme 11.9.2011.

Poradňa: Počas trvania rodičovskej dovolenky nemôže dať zamestnávateľ zamestnankyni výpoveď (s výnimkou niektorých prípadov podľa § 64 ods. 3 Zákonníka práce), ale zákon nebráni tomu, aby sa dohodli na ukončení pracovného pomeru na základe písomnej dohody a to počas aj po skončení trvania rodičovskej dovolenky.

V tejto súvislosti upozorňujeme, že zamestnávateľ je povinný uviesť dôvod skončenia pracovného pomeru v dohode, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer končí z organizačných dôvodov. Ak sa pracovný pomer skončí z organizačných dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm b) Zákonníka práce, t.j. z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca, zamestnanec má nárok na odstupné. Zamestnávateľ mu poskytne odstupné podľa dĺžky trvania pracovného pomeru t.j. ak odpracoval zamestnanec najmenej 1 a menej ako 5 rokov, odstupné za 2 mesiace a ak zamestnanec odpracoval najmenej 5 rokov, odstupné za 3 mesiace.

 

16.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Rodičovská dovolenka Kariera2011 Skončenie pracovného pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy