Výpovedná doba alebo odstupné?

poradnaporadna

Pracovníčka po rodičovskej dovolenke bude končiť v našej spoločnosti z dôvodu nadbytočnosti. Chcem sa spýtať, či má nárok na odstupné aj na výpovednú dobu, alebo len na jednu alternatívu.

Poradňa: Nárok na odstupné má len ten zamestnanec, s ktorým sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce ( t.j. z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť alebo z dôvodu, že sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. V takomto prípade zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z vyššie uvedených dôvodov, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. V takomto prípade je dôležité požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou ešte pred začatím plynutia výpovednej doby.

 

05.10.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Odchodne 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy