Výpoveď a odstupné

poradňaporadňa

Som v podobnej situácii ako mamička v príspevku zo dna 13.4.2010 "Výpoveď a odstupne". Pri výpovedi s 3 mesačnou výpovednou lehotou mam zároveň aj nárok na odstupne? Nie je mi jasne, či je možné zlúčiť tieto nároky?

Poradňa: V článku Výpoveď a odstupné sme uvádzali podmienky vyplatenia odstupného. Zamestnávateľ je povinný vyplatiť odstupné zamestnancovi, s ktorým skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, pracovný pomer možno skončiť dohodou ako aj výpoveďou zo strany zamestnávateľa, a v obidvoch prípadoch má zamestnanec nárok na odstupné. V prípade, ak je zamestnancovi daná výpoveď , pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je dva mesiace a ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Pracovný pomer sa končí až uplynutím výpovednej doby, t.j., počas jej plynutia stále trvá. Počas trvania pracovného pomeru zamestnávateľ je povinný plniť jednu zo základných povinností zamestnávateľa, ktorou je povinnosť prideľovať zamestnancovi prácu. Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu z dôvodov na strane zamestnávateľa, uvedená situácia sa označuje ako prekáža v práci na strane zamestnávateľa, počas trvania ktorej má zamestnanec nárok na náhradu mzdy.
17.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy