Neplatnosť výpovede

poradňaporadňa

Manželka dostala výpoveď, nakoľko zamestnávateľ ruší jej miesto mzdovej účtovníčky. Jej nadriadená podpísala za podnik túto výpoveď tak, že cez sklo podľa inej listiny prepísala podpis konateľky a s tým, že to konateľka vie a súhlasí. Na pracovných zmluvách bola zakaždým podpísaná naviac predsedníčka predstavenstva a.s. Náplň práce jej bola v priebehu rokov navyšovaná a tak robila naviac poštárku, archivárku, osobu poverenou výkonom dohľadu nad ochranou osobných údajov. Výpovedná lehota je 3 mesiace a 2 platy odstupného. Manželka robila v podniku od 19 rokov, dnes má 53. V poslednom roku však išli až na základnú mzdu, prémiovú zložku zrušili . Z čoho sa majú vyrátať odstupné a podpora v nezamestnanosti ?

Poradňa: Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť. Vzhľadom na túto lehotu stanovenú zákonom je potrebné, aby zamestnanci postupovali pri ochrane svojich práv bez zbytočného odkladu, lebo rozhodnutie o tom, či došlo k neplatnému skončeniu pracovného pomeru, môže vyniesť len súd.

Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

Ako vyplýva z vyššie citovaného zákonného ustanovenia, zamestnanec musí v prvom rade oznámiť zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho ďalej zamestnával. Následne sa môže zamestnanec obrátiť sa súd so žalobou o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru, pričom v žalobe popíše všetky okolnosti a priloží všetky doklady na preukázanie svojich tvrdení, prípadne uvedenie osoby, ktoré môžu podať v tejto veci svedeckú výpoveď. V žalobe je potrebné, aby zamestnanec nezabudol požadovať aj náhradu mzdy.

K sume odstupného a trvaniu výpovednej doby je potrebné uviesť, že ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.
17.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy