Zamestnávateľ ma odhlásil z poisťovní a núti k výpovedi. Čo robiť?

Zamestnanec nemôže dostať výpoveď bez uvedenia dôvodu, ani  bez toho, aby mu bola výpoveď doručená.Zamestnanec nemôže dostať výpoveď bez uvedenia dôvodu, ani bez toho, aby mu bola výpoveď doručená. Zdroj: thinkstock.com

Momentálne som práceneschopná. Posledný deň som pracovala 13. marca a zamestnávateľ mi dal výpoveď, o ktorú ma požiadal, aby som prišla podpísať s dátumom trinásteho. Bolo mi oznámené, že ma už aj odhlásil zo zdravotnej poisťovne a Sociálnej poisťovne. Ja s touto skutočnosťou nesúhlasím, ani som nikomu nič nepodpísala. Je takáto výpoveď platná aj bez môjho podpisu?

 

Poradňa:  Zamestnanec nemôže dostať výpoveď bez uvedenia dôvodu, ani  bez toho, aby mu bola výpoveď doručená. Výpoveď sa považuje za doručenú aj v prípade, ak  ju zamestnanec odmietol prevziať alebo ak sa vrátila zamestnávateľovi ako nedoručiteľná. Dôvody, kedy môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď, sú uvedené v ustanovení § 63  Zákonníka práce.


Mohlo by vás zaujať: Zákonník práce


Ak je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného, vo väčšine prípadov sa táto skutočnosť považuje za tzv. ochrannú  dobu, kedy nie je možné dať  zamestnancovi výpoveď, takáto výpoveď  je neplatná. V neposlednom  rade je dôležité si uvedomiť,  že pracovný pomer na základe výpovede sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného a z informácií, ktoré sú uvedené v čitateľskej  otázke, zamestnávateľ nemohol dať zamestnancovi platne výpoveď. Predpokladáme, že zamestnávateľ sa spoliehal na  uzatvorenie dohody o skončení pracovného pomeru so zamestnávateľom, na  základe ktorej sa pracovný pomer skončí k určitému dňu. Dohoda o skončení pracovného pomeru je však  dvojstranný právny úkon a zamestnanec ju nemá dôvod a nemusí uzatvoriť, ak s ukončením pracovného pomeru nesúhlasí.  Pracovný pomer teda trvá až do jeho platného ukončenia.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Výpoveď Poisťovne Práceneschopnosť PN Skončenie pracovného pomeru PN-ka Nútenie k výpoved
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy