Výpoveď daná zamestnancom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zamestnanec môže dať výpoveď kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, zamestnanec teda nemusí uvádzať vo výpovedi žiadne dôvody, povinnosť uviesť vo výpovedi výpovedný dôvod má len zamestnávateľ.

VZOR: Výpoveď daná zamestnancom

 

Náležitosti:

Forma: Výpoveď je formálnym listom, musí byť daná písomne a doručená zamestnávateľovi, inak je neplatná. Ak zamestnanec dá výpoveď, zamestnávateľ so skončením pracovného pomeru nemusí súhlasiť, pracovný pomer sa skončí aj tak, a to  uplynutím výpovednej doby.

Doručenie: Výpoveď môže zamestnanec doručiť nasledovne:

a) osobne na pracovisku.  Jeden písomný a zamestnancom podpísaný exemplár výpovede je potrebné odovzdať napr. osobe oprávnenej vo vzťahu k zamestnancovi na vystupovanie v mene zamestnávateľa (napr. priamy nadriadený alebo u zamestnávateľa, ktorý je právnickou osobou, ktorýkoľvek vedúci zamestnanec zamestnávateľa) alebo oddeleniu alebo zamestnancovi zodpovednému za preberanie písomností adresovaných zamestnávateľovi (zvyčajne podateľňa).

Na druhý písomný exemplár výpovede si zamestnanec nechá podpísať prevzatie od preberajúcej osoby a vyznačiť dátum prevzatia; je to dôkaz o tom, kedy zamestanec podal výpoveď.

b) poštou: Výpoveď sa doručuje na adresu sídla zamestnávateľa formou doporučenej zásielky. Potvrdenie o podaní zásielky si odložte. Výpoveď sa považuje za doručenú vtedy, keď ju zamestnávateľ prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo aj vtedy ak zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne. V prípade doručovania poštou je rozhodujúci okamih doručenia písomnosti, nie okamih podania na pošte.

Ak bola výpoveď riadne doručená zamestnávateľovi, môže byť  odvolaná  len s jeho súhlasom.

Výpovedná doba:

Pracovný pomer sa končí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začne plynúť  až od prvého dňa v mesiaci nasledujúcom po mesiaci, kedy je výpoveď  doručená (napr. ak je výpoveď doručená 2. mája výpovedná doba začne plynúť od 1. júna.). 

Trvanie výpovednej doby závisí od trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede:

  • ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je 1 mesiac
  • ak pracovný pomer trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je 2 mesiace.

Obsah výpovede: Zamestnanec vo výpovedi nemusí uvádzať žiadne dôvody, ale musí identifikovať seba spôsobom meno a priezvisko, adresa trvalého bydliska, súčasne musí uviesť údaje o zamestnávateľovi, ktorému je výpoveď určená, ďalej musí z výpovede vyplývať prejav vôle zamestnanca skončiť pracovný pomer a samozrejme, výpoveď je potrebné podpísať a pridať dátum a miesto podpisu . Vo výpovedi nie je potrebné uvádzať dĺžku výpovednej doby a ani začiatok jej plynutia, tie vyplývajú zo zákona. Dokonca i v prípade, ak je vo výpovedi uvedená nesprávna dĺžka výpovednej doby, jej začiatku alebo konca, výpoveď bude platná a výpovedná doba sa spravuje Zákonníkom práce.

 

Viac o téme: Poradňa Zamestnanec Výpoveď Výpoveď daná zamestnancom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Text: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy