Skončenie práce v skúšobnej dobe, PN-ka a úrad práce

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zamestnávateľ mi v skúšobnej dobe oznámil, že k poslednému dňu v danom mesiaci využíva svoje právo a ukončuje so mnou pracovný pomer. O dva dni neskôr som zostala práceneschopná. PN-ku som doručila Sociálnej poisťovni. Mám nárok na poberanie nemocenského, aj po skončení pracovného pomeru? Mám sa evidovať na úrade práce?

 

Poradňa:

Úrad práce a evidencia

V prípade straty zamestnania je na každom občanovi, či sa rozhodne evidovať na úrade práce. Do evidencie sa zaradí na základe osobne podanej písomnej žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ak občan podá žiadosť do 7 kalendárnych dní od rozviazania pracovného pomeru do evidencie uchádzačov o zamestnanie, je zaradený nasledujúcim dňom po rozviazaní pracovného pomeru. Počas evidencie na úrade práce má nárok na podporu a štát hradí zdravotné poistenie. Ďalej je povinný aktívne si hľadať zamestnanie a aktívne hľadanie zamestnania osobne preukazovať úradu najmenej raz za kalendárny mesiac v termíne a na mieste určenom úradom práce.

„Ak uchádzač o zamestnanie je chorý a nemôže sa dostaviť na úrad, je povinný túto skutočnosť oznámiť úradu. Začiatok dočasnej pracovnej neschopnosti preukazuje uchádzač do 3 pracovných dní odo dňa vystavenia potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti; ukončenie preukazuje osobne pracovným dňom nasledujúcim po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti; ak uchádzač o zamestnanie predloží potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti nie je povinný preukazovať hľadanie si zamestnania a dostaviť sa na stanovené kontakty úradu),“ uvádza úrad práce.

Sociálna poisťovňa a nemocenská dávka

Nárok na výplatu nemocenskej dávky vzniká aj po ukončení pracovného pomeru (resp. po zániku nemocenského poistenia), ak klientovi dočasná pracovná neschopnosť vznikne počas plynutia  ochrannej lehoty.

„Ochranná lehota trvá sedem dní a plynie od zániku nemocenského poistenia. To znamená, že ak bola uvedená osoba uznaná za dočasnej práceneschopnú dva dni po skončení pracovného pomeru, vzťahuje sa na ňu ochranná lehota a nárok na nemocenskú dávku jej vzniká,“ vysvetľuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Nemocenskú dávku uplatnenú počas plynutia ochrannej lehoty vypláca od prvého dňa pobočka Sociálnej poisťovne príslušná podľa sídla posledného zamestnávateľa. Žiadosť o nemocenské v takomto prípade žiadateľ odovzdá priamo príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

„Nárok na nemocenské jej bude trvať až do ukončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, resp. do uplynutia podporného obdobia, ktoré trvá najviac 52 týždňov,“ hovorí Višváder.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Úrad práce Práceneschopnosť Sociálna poisťovňa SP PN PN-ka Skončenie práce Výpoveeď Evidenia Nemocenská dávka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy