Aký je postup skončenia, ak nie je skúšobná doba dohodnutá v zmluve?

Ak chce dať zamestnanec výpoveď, môže tak urobiť kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu , ale jeho výpovedná doba bude jeden mesiac, ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok. Ak chce dať zamestnanec výpoveď, môže tak urobiť kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu , ale jeho výpovedná doba bude jeden mesiac, ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok. Zdroj: thinkstock.com

Začala som učiť na strednej škole na polovičný úväzok. Zmluvu mám dohodnutú na dobu určitú, na čas počas zastupovania kolegyne na materskej dovolenke do mája 2015. V pracovnej zmluve nemám uvedenú dĺžku skúšobnej doby. Pýtala som sa na to, či aj v tomto prípade platí 3-mesačná výpovedná lehota a dostala som odpoveď, že platí. Nezdá sa mi to, pretože by som rada odišla v skúšobnej dobe, do dvoch mesiacov. Platí podľa zákona o verejnej službe a Zákonníka práce skúšobná doba tri mesiace?

 

Poradňa: Na pracovnoprávne vzťahy zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme (zákon o verejnej službe bol zrušený) sa vzťahuje Zákonník práce, ak v konkrétnom zákone nie je uvedené inak. V tomto prípade sa použije úprava v zmysle Zákonníka práce a teda platí, že  skúšobná doba musí byť  dojednaná  písomne v pracovnej zmluve. Ak nie je skúšobnú doba dojednaná, platí, že pracovný pomer bol dojednaný bez skúšobnej doby a nemožno využiť ani ustanovenia  o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe.

Ak chce dať zamestnanec výpoveď, môže tak urobiť kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu , ale jeho výpovedná doba bude jeden mesiac, ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Skončenie pracovného pomeru Pracovná zmluva Skúšobná doba
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy